Yasa dışı yollarla Türkiye'den çıkarılan 3 bin 59 kültür eseri geri alındı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan 3 bin 59 kültür eserinin geri alındığını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan eserler arasında Perge ve Boubon Antik Kentleri kökenli imparator heykelleri, Zeugma kökenli stel, Urartu Dönemi eserleri, Bulgaristan'dan 2 bin 940 sikke, Amerika Birleşik Devletleri'nden Septimius Severus'un bronz heykeli, İtalya'dan Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre'den Urartu Dönemi'ne ait bronz kaplar ve Roma Dönemi'ne ait bir geyik figürünün bulunduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, bu eserlerin artık doğdukları topraklarda sergilendiğini vurguladı.

ESERLER GERİ GETİRİLDİ

Bakan Ersoy, şu ifadelere yer verdi:

“Perge ve Boubon antik kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihî miras artık doğduğu topraklarda sergileniyor. Geçtiğimiz yıl ülkemize iadesi sağlanan eserler arasında; Bulgaristan’dan, büyük bir bölümü Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) dönemine ait olan 2 bin 940 sikke, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus’un M.S. 2-3’üncü yüzyıllara tarihlenen bronz heykeli ile Antalya Perge kazılarından çıkmış olan ve M.S. 3’üncü yüzyıla tarihlenen mermer imparator başları, İtalya’dan, M.S. 2’nci yüzyıla tarihlenen ve üzeri yazıtlı olan Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre’den, Urartu Dönemi’ne (M.Ö. 9-7’nci yüzyıllara) tarihlenen bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi tarihi eser (M.Ö. 3 bin) ile Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürini bulunuyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri