Yaşlı nüfus açlık ve yoksullukla karşı karşıya

1 Ekim, 1991'den bu yana Dünya Yaşlılar Günü olarak kutlanıyor, ancak Türkiye'deki yaşlı nüfus için bu günün anlamı oldukça farklı. İktidar, yaşlıların açlık sınırının altında emekli aylıkları ile yaşamaya mecbur kalmasına neden olurken, birçok yaşlı ölene kadar çalışmak zorunda kalıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) haziran ayı verilerine göre, Türkiye'de 2 milyon 23 bin 11 kişi emekli olmasına rağmen çalışmaya devam ediyor. Bunun yanında, kayıt dışı çalışan emekli aylığı alanların sayısının yaklaşık 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Emekliliğe hak kazandıktan sonra da çalışmaya mecbur kalan yaşlılar, iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin ağustos ayı iş cinayetleri raporuna göre, yalnızca bir ayda en az 47 yaşlı işçi çalışırken hayatını kaybetti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 10,2'si 60 yaşın üzerinde ve ülkede 8,7 milyon yaşlı bulunuyor. Bu yaşlı nüfusun 1 milyon 669 bin 270'i yalnız yaşıyor. Her 4 haneden birinde en az bir yaşlı yaşarken, yaşlıların 5'te 1'i tek başına hayat sürüyor.

Yükselen yaşlı nüfusuna rağmen iktidar, yaşlıların refahını sağlayacak politikalar üretmekten uzak. En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira, ortalama emekli aylığı ise 15 bin 500 lira seviyesinde. 'Emekliler Yılı' ilan edilen 2024'te emekliler, sefalet ücretlerine karşı sokağa çıkarken, iktidar en düşük aylık seviyesindeki maaşlara yaptığı 2 bin 500 liralık zammı 'müjde' olarak duyurdu.

Türkiye'de devlete ait sadece 168 huzurevi bulunuyor. Devlet aracılığıyla bakım hizmetlerine erişemeyen yaşlılar ise yüksek fiyatlarla özel bakımevlerine mecbur kalıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, huzurevi ücretlerine yüzde 400'lere varan zamlar yapmış, gelen tepkiler üzerine bu zamlar 'şimdilik' durdurulmuştu. Bazı yaşlılar yalnızca 3 bin 500 liralık yaşlılık, kimileri ise 4 bin 950 liralık yetim aylıklarıyla geçim sağlamaya çalışıyor. Ancak bu aylıklar, devlete ait huzurevlerinde dahi barınmayı karşılayamıyor. Planlanan zamlar hayata geçtiğinde huzurevlerinin aylık ücreti, çift kişilik odalarda 3 bin 100 liradan 9 bin 300 liraya, tek kişilik odalarda ise 3 bin 500 liradan 10 bin 600 liraya yükselecek.

Türk-İş’in eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, yaşlı yoksulluğunu gözler önüne serdi. Eylül ayında açlık sınırı, en düşük emekli aylığının 7 bin 330 lira üstüne çıktı. Türk-İş’e göre eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı, bir önceki aya göre yüzde 2,9 artarak 19 bin 830 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 liraya yükseldi ve emekli aylıklarının 5 katını geçerek 65 bin liraya dayandı. Açlık sınırındaki son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 48,72 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 71,23 olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri