ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Oğulcan Öztürk, kirada yüzde 25 artış sınırında mülk sahiplerinin evlerini kiralamak istemediğini, konutları boşta tuttuklarını belirterek, "Daireyi kiraya vermekte zorlanıyorduk, mülk sahibini ikna edemiyorduk. Sınırın kalkmasıyla birlikte mülk sahipleri de daireyi kiralamak isteyecektir ve konut talebi de karşılanacaktır. Şimdi kiracı da mülk sahibi de rahat edecektir.” dedi.
"MESLEĞİMİZİN ADI KİRLENİYOR"
Emlak piyasasındaki sorunlara değinen Öztürk, "Biz uluslararası kurumsal bir firmayız ve yaptığımız tüm işlemleri faturalandırarak resmileştiriyoruz. Piyasadaki en büyük sorun bunu el altı yapan, farklı mesleklerde olmalarına rağmen emlakçılık yapmaya çalışan kişilerdir. Bu mesleği el altı yapanlar fiyatın üstüne fiyat koyuyor. Böylece hem piyasa artıyor hem de o konutun güvenirliği müşteri tarafından sorgulanmaya başlanıyor. Mülk sahibi de olumsuz etkiliyor çünkü mülk satılmıyor. Alıcı, ilanı yeni çıkmış mülk istiyor. Bu şekilde hem alıcı hem mülk sahibi hem de bizler olumsuz etkileniyoruz. Mesleğimizin adı kirleniyor." diye konuştu.
Kayıt dışılığa karşı gerek Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam gerekse Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran'ın çalışmalar yürüttüğünü belirten Öztürk, "Denetimin sıkılaştırılması gerekiyor. Çünkü vergi kaçakçılığı oluyor. Gelir vergisi ve KDV’den büyük bir kaçakçılık yapılıyor. Bizler vergimizi ödüyoruz ancak bazı yerel emlakçılar kuruş vergi ödemiyor. Yetki belgesini almadan, fatura kesmeden ilerliyorlar. Bu noktada alıcı müşteri yasal olarak herhangi bir muhatap da bulamıyor.” ifadelerini kullandı.
"SAHTE İLANLAR VERİLİYOR"
Yetki belgeli işlemlerin önemine değinen Öztürk, güvenliği sağlamak adına daireleri gösterirken kimlik bilgisi, telefon numarası ve imza aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Özellikle eşyalı evlerde bu çok büyük sorundur. Hırsızlara açık davetiye veriliyor. Bu mesleğin en büyük bir diğer sorunu sarı sitenin tekel olmasıdır. Herhangi bir alternatifi yok, denetim eksik… Sahte ilanlar veriliyor. Olmayan dairenin fotoğrafını siteye yüklüyorlar ve müşteri çekiyorlar. Bu site bizim gibi kurumsal şirketleri denetliyor ancak bunları denetlemiyor.”
"KÜÇÜK HESAP YAPAN MÜŞTERİ HER ZAMAN ZARARA UĞRAR"
Müşterilerin gayrimenkul alımında kurumsal yerleri tercih etmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Küçük hesap yapan müşteri her zaman zarara uğrar. Yerel emlaktan bir yer almak büyük bir tehlikedir. 400 bin TL olan mülkü iki katına satıyor. Biz yüzde 2 KDV alıcıdan, yüzde 2 KDV satıcıdan alıyoruz. Her şeyi yasal ilerletiyoruz. Yüzde 2 KDV vermeyen müşteri yerel emlak ofisine 500 bin TL veriyor ancak bundan haberi yok.” dedi.