ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
6 Şubat depremlerinde Antakya’da bulunan ve iki kliniğini kaybeden Veteriner Hekim Umut Akıncı, Ankara Gölbaşı’nda mesleğine kaldığı yerden devam ediyor. Akıncı, Veteriner Hekim Gökhan Erdem Gök ve Veteriner Hekim Ahmet Tuncer Tunç ile depremin simgelerinden biri olan Meksikalı arama kurtarma köpeği Proteo’nun adını yaşatan bir proje geliştirdi.
Asrın felaketi olarak adlandırılan depremin ardından Ankara’ya gelen Umut Akıncı, can dostlar için mesai yapmaya devam ediyor.
Akıncı, “Bu mesleği hayvanları sevdiğim için seçtim ve hiç mutsuz olmadım. Depremin bize kaybettirdiği kadar kattığı şeyler de oldu. 6 Şubat depreminden sonra bizim için yeni hayat başladı. Antakya’da veteriner hekimler olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık” dedi.
PROTEO ADIYLA YAŞIYOR…
Hayvanların insan hayatındaki önemine değinen Veteriner Hekim Umut Akıncı, “Bunu deprem zamanında da çok net gördük. Depremin simgelerinden biri olan Proteo adlı köpeğimiz hava şartlarından dolayı hayatını kaybetti ve tüm Türkiye’de yankılandı. Köpekler, depremde birçok insanın hayatını kurtardı. Biz de Proteo’nun adını Gölbaşı’nda yaşatmak istedik” diye konuştu.
YAVRU KEDİ SAHİPLENENLER DİKKAT!
Pandemi sürecinde sahiplenilen hayvanların sonrasında sokağa atıldığına dikkati çeken Akıncı, yavru kedi sahiplenmek isteyenlere tavsiyelerde bulundu.
Akıncı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Pandemi döneminde pet hayvancılığına aşırı bir ilgi ve özen arttı. İnsanlar evde kaldığı süre içerisinde vakit geçirmek için kedi ve köpek sahiplendi. Ancak bunların birçoğu bilinçsiz bir sahiplenmeydi. Çünkü hayatında hiç kedi ve köpek beslemeyen sadece özenti olarak hayvan sahiplenen insanlar kısa süre sonra kedi ve köpekleri sokağa bırakmaya başladı. İlgi göstermemeye başladı. Kedi ve köpek bakımında ciddi sorumluluklar gerekiyor.”
YAVRU KEDİDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR!
Yavru dostların da birer bebek gibi olduğunun altını çizen Veteriner Hekim Umut Akıncı, özetle şunları söyledi:
“Yavru dönemlerinde ekstra bir ilgi ve bakım isterler. İlk aşılamaları, iç dış parazitleri en önemlileridir. Bize gelen en büyük sıkıntı bilinçsiz, sağdan soldan duyulan bilgiler ile bakım yapılması. Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Örneğin, ‘benim kedim sürekli evde iç dış parazit olmasına ihtiyacı yok’ ya da ‘başka hayvanlarla temas etmiyor gerek yok’ düşünceleri çok yaygın.
Yavru kedilerin alınır alınmaz iç dış parazit yapılması çok önemli. Çünkü, zoonoz hastalıkları yani hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesinde birinci kural budur. İlerleyen süreçte aşı programı takip edilmeli, kedilerin sağlığını korumak için önemlidir.
YAVRU KEDİ BAKIMI NASIL OLMALI?
Yavru kedilerde hijyen bakımı çok önemli. Kedinizin ev içerisindeki perdelere, koltuklara zarar vermesinden şikâyetçiyseniz veterinerlerinizden tırnak kesimi, tüy tarama gibi bakım desteği alabilirsiniz. Öte yandan kedi eğitimini de sağlayabilirsiniz.
Kedilerin tüy dökmesinin önüne yüzde 100 geçmek mümkün değildir ancak kaliteli mamalarla ve vitaminlerle bunu minimuma indirebiliriz.”
EVCİL HAYVANLAR KISIRLAŞTIRILMALI MI?
Son dönemlerde çokça tartışılan ‘evcil hayvan kısırlaştırılmalı mı? sorusunu da cevaplayan Veteriner Hekim Umut Akıncı, “Kedilerin ve köpeklerin ırklarına göre özellikle Scottish ve British cinslerde genetik bozukluk olduğu için üretilmesini önermiyoruz. 6 aydan sonra erkek, 8-9 aydan sonra da dişi kedilerin kısırlaştırılmasını öneriyoruz. Erkek köpeklerde 6 aydan sonra, dişilerde ise ilk kızgınlığı gösterdikten sonra kısırlaştırmayı uygun görüyoruz. Evde beslediğiniz erkek kediler belli bir olgunluğa geldikten sonra etrafa koku bırakmaya başlar. Bu durum belli bir süre sonra sizi rahatsız edecektir. Kızgınlığa giren erkek ve dişi kedilerde balkondan kaçmalar ve düşmeler meydana gelir. Bunun genellikle nedeni ya bir av peşinde koşmak ya da bir hayvanın peşinden gitmektir. Bunların önüne geçebilmek için kısırlaştırma kesinlikle tavsiye ediliyor. Köpeklerde koku bırakma olayı, dişi köpeklerde ise regl dönemleri meydana gelir. Kısırlaştırmanın bir diğer önemi ise rahim kanseri gibi hastalıkların önlenmesidir” diye konuştu.