Yazar Kadir Beyter, yazarlık serüvenini anlattı: Toplumdan kopuk edebiyat düşünülemez!

Edebiyat Öğretmeni Kadir Beyter, 'İçimizdeki Yankı' adlı ilk şiir kitabında aile, toplum, tarih, devlet, din, kadın cinayetleri ve şiddet sorunlarını ele aldı.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Yazarlığa başlama hikayesini anadolugazete.com.tr’ye açıklayan Edebiyat Öğretmeni Kadir Beyter, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nden mezun olduktan sonra edebiyat ve sanatla hep iç içe olduğunu söyledi.

31 yaşındaki Yazar Beyter, ‘İçimizdeki Yankı’ adlı şiir kitabının 2022 yılında basıldığını belirterek, kitabın içeriğine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

İçimizdeki Yankı aslında bir trajedi kitabı. Şiir kitabıma postmodern bir anlatı da diyebiliriz. Eserde yer alan 12 şiir; çocukluk, aile, toplum, devlet, tarih ve din ile hesaplaşma niteliğindedir. Bu hesaplaşma, bilimi ve aklın şiirin dünyasına dahil edilerek bize anlatılan tüm hikayelerin sorgulamasına ve yeniden değerlendirmesine dayanır. Bazı metinler geçmişe saplantılı olan bireylerin iç sesini yansıtırken, bazı metinler ise okura çağın karşısında bir dik duruşu aşılar. Kitap, vicdanı ve kalbi olan insanın söylemek isteyip de söyleyemediği şeyler ve muhatap bulamadığı sorunların cevabını içeriyor."

Eserin 6 bölümden oluştuğunu, her bölümde farklı bir konuyu ele aldığını belirten Beyter, şiir kitabında insanı ve onu insan yapan–yapmayan her şeyi akıl süzgecinden geçirerek, şiirsel bir duyuş ve seziş ile dile getirmeye çalıştığını söyledi.

"TOPLUMDAN KOPUK EDEBİYAT DÜŞÜNÜLEMEZ!"

Eserde; toplumu ve onu derinden etkileyen güvencesizlik, kadın cinayetleri, ekonomik kriz gibi konuları ele aldığını belirten Kadir Beyter, “Toplumsal sorunlar beni çok derinden tetikledi. Örneğin kadına uygulanan şiddet ve son yıllarda yaşadığımız derin ekonomik kriz toplumun kanayan yarası. Aslında içimizde bulunduğum şartları okuyucuyu yüzleştirmek istedim. Amacım; içinde yaşadığımız dönemi yansıtmak. Dönemin ruhunu, sorunlarını yansıtmak istedim. Sorunlarla okuyucuları burun buruna getirmek. Çünkü topluma seslenen bir edebiyat yaşayabilir. Dolayısıyla toplumdan kopuk bir edebiyat düşünülemez.” dedi.

TARİH, MİTOLOJİ, FELSEFE…

'İçimizdeki Yankı' adlı kitabını yaklaşık 2 yılda yazdığını belirten Beyter, psikoloji, tarih, mitoloji, felsefe ve 'Evrim Kuramı'ndan yararlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Türk mitolojisinden de yararlandım. Umay Ana üzerinden okura seslenmek istedim. Umay Ana, Türk mitolojisinde kadınları ve kız çocuklarını koruyan dişi tanrıça. Bunun üzerinden ülkemizdeki kadın sorunlarına gönderme yapmak istedim. Açıkçası benim kitabım; birikimli ve entelektüel alt yapısı olan seçkin okurlara hitap ediyor.”

Yazar Beyter, tiyatro oyunu da yazdığını belirterek, sözlerini sonlandırdı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri