ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Prof. Dr. Güner Sönmez'in sosyal medya hesabından paylaştığı yeni araştırma, zeytinyağı tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Araştırmaya göre, günde yarım yemek kaşığı zeytinyağı tüketen kişilerde, tüketmeyenlere göre bunamaya bağlı ölüm riskinin yüzde 28 azaldığı belirtiliyor. Bu bulgu, 92 binden fazla kişinin 28 yıllık beslenme alışkanlıklarının incelenmesiyle elde edilmiş.
Prof. Dr. Sönmez, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen ülkelerden biri olmasına rağmen, zeytinyağı tüketiminin düşük olduğuna dikkat çekiyor. Vatandaşların çoğunluğunun zeytinyağını sadece market raflarında görebildiğini belirten Sönmez, sağlıklı gıdaya erişimin herkesin hakkı olduğunu ve bunu sağlamanın yöneticilerin sorumluluğu olduğunu vurguluyor.
DÜNYADA İLK 5'TE YER ALIYORUZ
Paylaşımıyla akıllara "Zeytinyağını ne kadar tüketiyoruz?" sorusunu getiren Sönmez: "Dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde sıklıkla ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Buna rağmen vatandaşın büyük kısmı zeytinyağını sadece market raflarında görebiliyor. Sağlıklı gıdaya erişim herkesin hakkı ve bunu sağlamak yöneticilerin sorumluluğu." zeytinyağı tüketiminin öneminin altını çizdi.
TÜRKİYE'DE ZEYTİNYAĞI KAÇ PARA?
Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının yüksek olması ve ekonomik zorluklar nedeniyle zeytinyağı tüketiminin azaldığına dikkat çekiliyor. Güncel piyasa verilerine göre, 1 litre zeytinyağının fiyatı 350-600 TL arasında değişirken, bu durumun zeytinyağı tüketimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre, Türkiye zeytinyağı üretiminde dünya lideri olmasına rağmen, kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketiminin sadece 2 litre olduğu görülüyor. Bu durum, zeytinyağının sadece salatalarda kullanılan bir ürün haline geldiğini gösteriyor.