Yeni bir tarihi alan daha turizme kazandırılıyor!

Kars’ın Dereiçi mevkisindeki vadinin üst bölümünde, 1854 yılında Kerim Paşa tarafından inşa edilen Gemli Tabya, tarihi önemi ve eşsiz mimarisi ile dikkat çekiyor. At nalı şeklinde çevrilmiş toprak mevzileriyle ve hilal biçiminde inşa edilen tabya, Kars Çayı'nın aktığı bölgede yer alıyor.

Kars'ın Dereiçi mevkisinde yer alan Tabyanın duvarları zamanla yıkılmış ve bazı noktaları define avcıları tarafından kazılmış, ayrıca hayvan barınağı olarak kullanılmak üzere tahrip edilmiş. Ancak tabyanın bazalt taşlarından yapılmış cephe duvarları hala sağlam bir şekilde duruyor.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden emekli tarih araştırmacısı Gürsoy Solmaz, tabyanın 13 bölümden oluştuğunu ve özellikle kuzey kısmının açık olduğunu belirtti. Solmaz, "Gemli Tabya, Ruslara karşı savunma amacıyla inşa edilmiştir ve Anadolu'daki diğer tabyalarla benzer özellikler göstermektedir," dedi. Ayrıca, bu yapının Kırım Harbi dönemine ait olduğunu ve şair Namık Kemal’in de o dönemde Kars’ta bulunduğunu hatırlatarak, "Namık Kemal, bu savaşın getirdiği gerilimle ilgili şiirlerinde tabyanın yapıldığı coğrafyayı işaret etmiştir." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri