Bugün sanık kürsüsüne çıkan isimlerden biri de hemşire Hasan Basri Gök oldu. Daha önce etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirten Gök, örgütün hastanelerdeki usulsüzlüklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bebeklerin sağlık durumlarının kasıtlı olarak ağır gösterildiğini ve tedavi sürelerinin gereksiz yere uzatıldığını anlattı.
"ÇEK FİŞİ GİTSİN" İDDİASI KAN DONDURDU
Davanın ilk gününde ifade veren sanık hemşire Hakan Doğukan Taşçı’nın itirafları, davanın seyrini derinden etkiledi. Taşçı, meslektaşı Batuhan Çelik’in kendisine “Doktor fişi çekmemizi söyledi” şeklindeki telefon konuşmasını aktardı. Bu itiraf, bebeklerin hayatlarını kaybetmesine neden olan ihmaller zincirini gözler önüne serdi.
10 BEBEK HAYATINI KAYBETTİ, 47 ŞÜPHELİ YARGILANIYOR
1399 sayfalık iddianameye göre, Yenidoğan Çetesi, hasta bebekleri SGK’dan haksız kazanç sağlamak amacıyla uygun olmayan özel hastanelere yönlendirdi. Bu süreçte 10 bebek hayatını kaybederken, 19 hastane ve sağlık şirketi soruşturmada sorumlu tutuldu.
Sanıkların büyük bir kısmı için ağır cezalar talep ediliyor. Çete lideri Dr. Fırat Sarı ve Dr. İlker Gönen için kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, nitelikli dolandırıcılık ve suç örgütü kurma suçlarından 582 yıla kadar hapis isteniyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir de benzer suçlamalarla yargılanıyor.
RUHSAT İPTALLERİ VE DEVAM EDEN SORUŞTURMALAR
Soruşturma kapsamında İstanbul ve Tekirdağ’daki 10 hastanenin ruhsatı iptal edilirken, hastanelerde tedavi gören bebekler kamu hastanelerine sevk edildi. Ayrıca davayı yürüten savcıyı tehdit ettiği iddia edilen kişilerin de tutuklandığı ve bu tehditle ilgili ayrı bir soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
SONRAKİ ADIMLAR
Mahkemenin önümüzdeki günlerde tanık ifadelerine geçmesi ve örgüt yapısına dair daha fazla detayın açıklanması bekleniyor. Yenidoğan Çetesi davasının Türkiye’de sağlık sektöründe denetimlerin artırılmasına yönelik yeni adımları tetiklemesi muhtemel görünüyor.