Yenidoğan Çetesi Elebaşı Fırat Sarı'nın mal varlıklarına tedbir kararı I 12 şirkete kayyum atandı

İstanbul’da bebek acil hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Mahkeme, organize suç örgütü elebaşı olduğu öne sürülen Fırat Sarı ve Medicence şirketiyle bağlantılı kişilerin mal varlıklarına tedbir koyarak banka hesaplarını dondurdu.

İstanbul Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda görülen duruşmanın 10. gününe, 22’si tutuklu olmak üzere 47 sanık ile tarafların avukatları katıldı.

MAHKEMEDEN TEDBİR KARARI

18 Kasım’da başlayan davada, mahkeme heyeti Fırat Sarı ve Medicence şirketiyle bağlantılı kişilerin mal varlıklarına tedbir konulmasına, banka hesaplarının bloke edilmesine karar verdi.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık Fırat Sarı’nın suç örgütünün lideri olduğu belirtiliyor. Örgütün sevk ve idaresinde doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı Gıyasettin Mert Özdemir’in de bulunduğu ifade ediliyor.

Suç örgütünün esas amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu artırarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yüksek ödemeler almak ve hasta yakınlarından fazla para talep etmek olarak tanımlandı. Örgütün, hasta bebeklerin sağlık durumunu ağırlaştırarak gösterdiği ve uygun sağlık hizmeti alabilecekleri hastanelere yönlendirmek yerine kendi belirledikleri özel hastanelere sevk ettiği kaydedildi.

SANIKLAR VE CEZAİ TALEPLER

Fırat Sarı ve İlker Gönen için, 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak","resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6’şar aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Gıyasettin Mert Özdemir için "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık","resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.

44 sanık için benzer suçlardan yüksek hapis cezaları talep edilirken, bazı hastanelerin ruhsatlarının iptali ve tüzel kişiliklere güvenlik tedbirleri uygulanması da iddianamede yer aldı.

12 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI

İstanbul'da, hasta bebekleri anlaşmalı özel hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağladıkları ve ihmaller nedeniyle ölümlere sebebiyet verdikleri iddia edilen "Yenidoğan Çetesi" soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında 12 şirkete kayyum atanırken, şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu.

SORUŞTURMANIN DETAYLARI

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada şüphelilerin kara para aklama eylemlerine dair inceleme başlatıldığı açıklandı. MASAK’ın 26 Kasım’da hazırladığı raporda, şüphelilerin suçtan elde ettikleri gelirleri akladıklarına dair güçlü şüpheler bulunduğu ifade edildi.

MAL VARLIKLARINA VE ŞİRKETLERE TEDBİR

MASAK raporu doğrultusunda 27 Kasım'da Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliği, 26 şüpheli ile 12 hastane ve şirkete ait taşınır, taşınmaz, hak ve alacaklara el koyma kararı verdi.

El konulan mal varlıklarına ilişkin isimler:

  • Şüpheliler: Fırat Sarı, İlker Gönen, Dursun Eryılmaz, Sümeyye Nur Taşçı, Hüseyin Günerhan, Hasan Basri Gök, Mehtap Sayar, Cansu Akyıldırım, Çağla Durmuş, Deniz Korkmaz, Hakan Doğukan Taşçı, Damla Atak, Renas Kılıç, Ceren Hatice Kırım, Mehmet Halis Başlı, Murat Mantuş, Anıl Çakır Gönen, Melike Özdemir, Adnan Sarı, Aydın Sarı, Ayfer Sarı, Metin Sarı, Serhad Sarı.
  • Şirketler: GMZ Sağlık Hizmetleri İnşaat ve Turizm Ltd. Şti, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi, Sarıoğlu Turizm Ticaret A.Ş.

KAYYUM ATANAN HASTANELER

Kayyum atanarak devlete devredilen ve yeniden faaliyete geçirilmesi planlanan hastaneler:

  • Avcılar Hospital (Akabe Sağlık Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
  • Özel Doğa Hospital (Doğamed Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
  • Özel TRG Hospitalist Hastanesi ve Silivri Kolan Hastanesi (Ekip Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş.)
  • Esenler Güney Hastanesi (Güney Hastanesi Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti)
  • Özel Birinci Hastane (Beymed Sağlık İnş. San. ve Tic. A.Ş.)
  • Özel Avrupa Şafak ve Özel İstanbul Şafak Hastaneleri (Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş.)
  • Özel Bağcılar Şafak Hastanesi (Refik Arslan Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.)
  • Özel Reyap İstanbul ve Çorlu Reyap Hastaneleri (Reyap Sağlık Hizmetleri A.Ş.)
  • Özel Bağcılar ve Beylikdüzü Medilife Hastaneleri (Medilife Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti ve Yonca Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti)
  • Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi'nin tamamı
  • GMZ Sağlık Hizmetleri İnşaat ve Turizm Ltd. Şti.'nin tamamı
  • Sarıoğlu Turizm Ticaret A.Ş.'nin tamamı.

HASTANELERİN DURUMU

Sağlık Bakanlığı, çalışma ruhsatlarını iptal ettiği hastanelerin faaliyetlerini durdurdu. Tedavi gören hastalar diğer hastanelere nakledilirken, kayyum atanmasıyla bu sağlık kuruluşlarının devlet yönetiminde tekrar faaliyet göstermesi planlanıyor.

Yargı süreci devam ederken, alınan tedbirlerin kamunun zarar görmesini ve vatandaşların mağduriyetini önlemeyi amaçladığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri