Yıl içinde 14 kız çocuğu katledildi: Biçer Karaca 29 bin çocuğun istismar edildiğini açıkladı!

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 4. Çocuk Koruma Kongresi’nde Türkiye'deki çocuk istismarı ve hak ihlallerine dikkat çekerek çarpıcı istatistikler sundu.

Biçer Karaca, 2023 yılında en az 29 bin çocuğun istismara uğradığını, bu çocukların %83'ünün kız çocuğu olduğunu ve yıl içinde 14 kız çocuğunun katledildiğini belirtti. Ayrıca son altı ayda 32 çocuğun intihar ettiğini ifade ederek, Türkiye'de çocuklara yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi için bütüncül bir çocuk politikasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin 2007 yılında imzaladığı ve 2011’de yürürlüğe giren Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 17. yılında düzenlenen kongrede konuşan Biçer Karaca, “Çocuğa karşı her türlü şiddet ve istismarın önlenmesi için çocuk hakları temelli bir mekanizmaya ihtiyaç var” dedi. Bu kapsamda TBMM’ye verilen ve “çocuk” ile “istismar” tanımı geçen kanun teklifleri ve soru önergelerinin sadece %11’inin süresi içinde yanıtlandığına dikkat çekerek “Parlamentoda verilen önergeler yürütme organı tarafından yeterince dikkate alınmıyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI İLKESİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Kongrede, özellikle çocuğun üstün yararının yasal düzenlemelerde öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Biçer Karaca, Türkiye’de her üç çocuktan birinin okula aç gittiğini ve her beş çocuktan birinin yoksulluk içinde yaşadığını belirtti. Çocuğun üstün yararına dayalı bir yaklaşımın her alanda hâkim olması gerektiğini ifade eden Karaca, “Bugünün hak özneleri olan çocukların talepleri yarınlara ertelenemez. Her türlü ihmal ve istismarın önlenmesinde biz yetişkinler olarak sorumluyuz” dedi.

KAPSAYICI SOSYAL POLİTİKA ÇABASI

Biçer Karaca, çocukların korunması ve güvenceli yaşam koşulları oluşturulması için sosyal hizmet uzmanları ve sosyal politika alanında çalışan meslek gruplarının taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Çabamız kapsayıcı sosyal politikalar oluşturmak için” açıklamasında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri