Yıldırım düşmesi anında bu uyarıları dikkate alın!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden (SCÜ) Dr. Fatih Kartal, küresel ısınmanın etkisiyle birlikte yıldırım düşmesi vakalarında belirgin bir artış yaşandığını vurguladı ve yıldırım çarpması anında alınabilecek önlemleri sıraladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden (SCÜ) Dr. Fatih Kartal, son dönemde yıldırım düşmesi olaylarında ciddi bir artış gözlendiğine dikkat çekerek, "Özellikle iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olarak son zamanlarda yıldırım vakalarında belirgin bir artış görüyoruz. Bu durum, açık alanlarda çalışan insanlar başta olmak üzere, hayvanlara da ciddi zararlar veriyor." dedi.

YILDIRIM ÇARPMASI DURUMUNDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DHA'nın haberine göre, yıldırım çarpması anında alınabilecek önlemler konusunda önemli bilgiler veren Dr. Kartal, şunları söyledi: "Yıldırım riskinin sadece açık alanlarda değil, evlerimizin pencere önlerinden bile hissedilebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle, hava koşullarını sürekli takip etmek ve gerekli tedbirleri almak hayati önem taşır."

Dr. Kartal, yıldırım çarpması anında yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • Açık Alanlarda Bulunmamak: Özellikle yıldırımlı havalarda dışarıda çalışmaktan kaçınılmalı.
  • Ev İçinde Güvenlik: Evlerin içinde bile yıldırım çarpması riski bulunduğundan, pencere önlerinde durulmamalı.
  • Doğru Davranış Biçimleri: Yıldırım anında yüzüstü yatılmamalı ve ağaç altında sığınılmamalı. Bunun yerine, mümkünse kapalı ortamlarda korunma sağlanmalı.
  • Çök ve Kapan: Eğer açık alanda yakalanıldıysa, çöküp kapanmak suretiyle elektrik akımına maruz kalma riski azaltılmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri