Yumurtalarda son tüketim tarihi kalkıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta tüketiminde israfı önlemek ve tüketiciye doğru bilgi sağlamak amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde önemli bir değişikliğe gidiyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon’un yaptığı açıklamaya göre, tebliğ taslağı kapsamında "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak. Bu değişiklikle yumurtanın uygun koşullarda daha uzun süre muhafaza edilip tüketilebileceği vurgulanıyor.

Yeni düzenleme, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu hale getirilerek, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaşma süresini yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirliyor. Marketlerde bulunan yumurtalar ise 28 günlük süre sonunda raftan toplanacak. Afyon, bu değişikliğin özellikle yumurta israfını önlemek adına atılan önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

YUMURTA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN FARKINDALIK ARTIYOR

Afyon, uygun koşullarda muhafaza edilen yumurtaların 35-40 gün boyunca rahatlıkla tüketilebileceğini belirterek, "Evde buzdolabında beklettiğimiz yumurtaları ziyan oldu diye çöpe atmak büyük bir israf. Oysa ki uygun koşullarda saklanan yumurtalar daha uzun süre dayanabilir" dedi. Bu sayede yumurtanın raf ömrü doğru değerlendirilecek ve milli israf önlenmiş olacak.

AB STANDARTLARINA UYUMLU DÜZENLEME

Taslak tebliğ, AB düzenlemelerine de uygun olarak yumurtaların sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi sürecinde 10 gün içinde gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, bu yumurtalar B sınıfı olarak değerlendirilecek ve gıda sanayisinde kullanılacak. Afyon ayrıca, bazı ülkelerde yumurtaların 90 güne kadar tüketilebildiğine dikkat çekerek, Türkiye’de AB kriterlerine uygun olarak 28 günün baz alındığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri