ÖZEL HABER - SAMET EKER
Altındağ ilçesine bağlı Yunus Emre Halk Çarşısında Dışkapı Hastanesinin kapanması ile beraber yoğunluk azaldı. Yoğunluğun azalması ve fiyatların artması ile esnaf, kış aylarının başlamasıyla dükkân giderlerine yetişemez oldu. Bu konuda çarşı geneli çözüm bekleyen esnaf, yerel yöneticilere seslendi.
ESNAF ZOR DURUMDA
725 dükkânı ile Ankara’nın en büyük çarşısı olan Yunus Emre Halk Çarşısı, son birkaç yıldır yaşanan ekonomik sıkıntı ve Dışkapı Hastanesinin yıkılması ile beraber zor günler yaşamaya başladı. Esnafın problemlerini dile getiren Murat Kara, şunları söyledi: “Hastanenin yıkılması ile beraber çarşıdaki ekonomik akış büyük oranda durdu. Bunun yanında en büyük problemlerimizden biri de elektrik giderleri. Çünkü bu çarşı sanayi tipi büyük klimalarla ısıtılıyor. Son dönemde gelen elektrik zamları ile beraber, ısınma ücretleri çarşı esnafına büyük oranda külfet olmaya başladı.”
“BURASI BELEDİYENİN VİTRİNİ”
Kara, “Çarşının iklimlendirme sorunu var. Biz bu sorunun çözümü için birçok yere başvuru da yaptık, yazı da yazdık ama geri dönüş olmadı. Maliyetler yüksek ve elektriğe bağımlı olduğu için çarşının elektrik ihtiyacını güneş enerji panelinden karşılaması için yerel yöneticilere teklifte bulunduk fakat Altındağ Belediyesi maliyetlerin yüksek olmasından dolayı sıcak bakmadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi de kendi alanı olmadığı için müdahale edemedi. CİMER üzerinden problemi Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığına da ekleyerek yazdık ama bekleyişteyiz.” diye açıklama yaptı.
Çarşının giderlerine yönelik konuşan Murat Kara şöyle dedi: “Geçen yıl 15 bin TL olan günlük elektrik giderimiz bu yıl 25 bin TL. Güneş enerji panelleri kurulursa bu giderden kurtulacağız ve belediye yetkililerinin kapısını aşındırmaktan vazgeçeceğiz. Karbon salınımı noktasında çarşıyı akıllı bir binaya dönüştürüldüğünde yerel seçimlerde belediye olarak reklamlarda dahi kullanabilirler. Burası belediyenin vitrinidir.”
HASTANENİN YIKILMASI ESNAFI ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ
Hastanenin yıkılması ile beraber müşteri kitlesinin yüzde 70’ini kaybeden esnaf, bölgenin kentsel dönüşüme girmesi ile beraberde eski nüfus yoğunluğunun kalmadığına dikkati çekti. Konuya dair açıklama yapan Kara, “Çarşının kurulma sebeplerinden biri zaten hastanenin olmasıydı. Bu bölge oturmuş bir semt değil, bir de üstüne kentsel dönüşüm ile beraber, nüfus yoğunluğu ciddi oranda azaldı. Hastane çarşının can damarlarından bir tanesi ve süre olarak 3-4 yıl içinde biteceği söyleniyor fakat büyük bir belirsizlik var. Bu durum esnafları tedirgin ediyor. Ticaret eskisi gibi değil. Hem internetle hem de maliyetlerle mücadele içerisindeyiz.” diyerek sözlerini noktaladı.