Zehirli mantarlara dikkat: Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Dünyanın her yerinde yemeklere severek eklenen mantarların zararlı olanları büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. İnsanlar farklı tatları deneyip yeni lezzetleri keşfetmek istiyor ancak bunu yaparken dikkatli olmaları gerekiyor. Uzmanlara göre bazı mantar çeşitleri organ zehirlenmesine yol açabiliyor. Peki hangi mantarlar zararlı? Zehirli olduklarını nasıl anlayabiliriz?

Dünyada ve ülkemizde mantar oldukça seviliyor. Hem yetişkinlerin hem de çocukların severek tükettiği mantarların zehirli olanlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Pizzada, çorbada, fırında ve daha birçok yerde kullanılan mantarların faydaları saymakla bitmiyor. Ancak zehirli, bozuk ve tarihi geçmiş mantarlar da önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Birçok mantar çeşidi bulunuyor. Bunlardan zararlı olanları ayırt etmek biraz zor olabiliyor. Araştırmalara göre ülkemizde ortalama 15 tür öldürücü mantar bulunuyor. Mantarların zehirli olduğunu anlamak biraz zor olabilir ancak yemeden önce kontrol etmeniz gerekiyor. Örneğin, küçük boylu olanlar, tahta gibi sert olması veya pis kokmasından anlayabilirler. Böyle mantarlar ile karşılaştıkları zaman almamaları gerekiyor.

ZARARLI MANTARLAR HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR?

Zehirli veya bozuk mantarlar sindirim ve bağışıklık sisteminde büyük sorunlara yol açabiliyor. Zehirlenme belirtileri genellikle 24-48 saat sonrası için başlıyor. Belirtiler arasında kusma, baş dönmesi, halsizlik, bulanık görme, boyunda ve yüzde kızarıklar, tansiyon düşüklüğü sık görülüyor.
Araştırmalara göre zehirli mantarların ölümcül riski de oldukça yüksek. Bununla beraber organ yetmezliğine de yol açıyor. Başta karaciğer olmak üzere birçok organa zarar verebiliyor.
İstatistiklere göre mantar zehirlenmelerinde yüzde 30’un üzerinde ölümcül riski olabiliyor. Bazen uzun bir tedavi süreci veya komaya sokma gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri