Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay'a ilişkin hak ihlali kararlarına iki kez uymaması ve Yüksek Mahkeme'ye yönelik yapılan ithamlara tepki gösterdi.
Yargıtay'ın Can Atalay'ın ikinci hak ihlali kararına direnmesi üzerine, Anayasa Mahkemesi'ni "juristokrasiyi andırır şekilde Anayasa hükümlerini uygulanamaz hale getirmekle" suçlamasına değinen Arslan, Yüksek Mahkeme'nin Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamama gerekçelerini eleştirdi. Hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik sertifika töreninde konuşan Arslan, "Anayasa Mahkemesi kararının icra edilmemesinin hiçbir şekilde gerekçesi olamaz. Bazı kararlara uyulmaması bireysel başvuru hakkını zedelemektedir" ifadelerini kullandı.
Arslan, hukuk devletinin niteliksel boyutunda akıl, ahlak ve adaletin üç temel kavramı olduğunu belirterek, öğrencilere "Aklınızı paslandırmayın. Başkalarının sizin yerinize düşünmesine ve aklınıza ipotek koymasına asla izin vermeyin. Size dayatılan ambalajlanmış doğruları değil, sorguladığınız ve muhakeme süzgecinden geçirdiğiniz doğruları tercih edin. Kısacası fikriniz ve vicdanınız hür olsun" diye seslendi.
Hukuk devletinin temelinde akıl, ahlak ve adaletin bulunduğunu vurgulayan Arslan, "Bu bağlamda en temel ahlaki ilke, yine Aliya’nın ifadesiyle, 'insan olmak ve insan kalmak’tır. İnsan olmak, kendimize hak gördüğümüzü başkası için de hak olarak görmeyi, kendimize yapılmasını istemediğimizi başkalarına reva görmemeyi gerektirir. İnsan olmak insanı amaçlarımızın ya da menfaatlerimizin aracı olarak değil, onu kendi içinde amaç ve kendinde değer olarak kabul etmeyi gerektirir. İnsan olmak, bizden farklı olanı da insan olarak kabul etmeyi gerektirir. İnsan kalmak zor zamanda adaleti savunmayı ve hakkı tutup yüceltmeyi gerektirir" dedi.
Adaletin söz değil, davranış, söylem değil eylem meselesi olduğunu belirten Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin hak eksenli bir yaklaşımla bireysel başvuruları inceleme görevini en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olduğunu ifade etti.