AFAD Başkanı Memiş: Bina deprem yönetmeliği tamamlandı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen "Büyükşehir Belediyeleri Afet ve Acil Durum Birimleri Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısı"nın ardından AFAD Başkanı Okay Memiş, önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, "Bina Deprem Yönetmeliği'ni tamamladık, Cumhurbaşkanımıza sunup kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

AFAD'ın merkezinde gerçekleşen toplantıya 30 büyükşehir belediyesinden yetkililer katıldı. Toplantının ardından basına konuşan Memiş, AFAD'ın kriz yönetimi yerine risk yönetimine odaklandığını belirtti. "Birçok ülkede olduğu gibi biz de afetlere karşı risk azaltma çalışmaları yapıyoruz. Bugün büyükşehir belediyeleri ile bu çalışmaların nasıl daha etkin yapılabileceği konusunda fikir alışverişi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK AFET SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASINI YÜRÜTTÜK"

6 Şubat depreminin ardından yapılan çalışmaların büyüklüğüne vurgu yapan Memiş, risk azaltma planlarının Türkiye genelinde uygulandığını hatırlattı. "81 ilimizin İl Risk Azaltma Planlarını (IRAP) 2021 yılında tamamladık. 2022’de Türkiye Risk Azaltma Planı'nı (TARAP) yayınladık. Bu plan bizim için adeta bir anayasa niteliğinde" dedi. Ayrıca, 6 Şubat depreminden sonra yürütülen afet sonrası iyileştirme çalışmalarının dünyanın en kapsamlı çalışmaları olduğunu belirten Memiş, "Kentsel dönüşüm, depreme karşı en etkili risk azaltma yöntemi" diyerek bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"DEPREMDE HANGİ BİNALARIN ZARAR GÖRECEĞİNİ BİLİYORUZ"

Memiş, büyük depremlerde hangi binaların risk altında olduğunu öngördüklerini, ancak kentsel dönüşüm sürecinde hala zorluklarla karşılaştıklarını dile getirdi. "Hem yerel yönetimlerin hem de vatandaşların bu süreçte özverili olması gerekiyor. Vatandaşlarımız konut yaptırırken bilinçli davranmalı, ev satın alırken dikkatli olmalı" dedi.

"BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ HAZIR"

Bina Deprem Yönetmeliği üzerinde yapılan çalışmaların tamamlandığını açıklayan Memiş, "Bu yönetmeliği Cumhurbaşkanımıza sunacağız ve ardından kamuoyuyla paylaşacağız" diye belirtti. Ayrıca, Karadeniz bölgesindeki sel riskine karşı 111 ekskavatör satın alındığını ve Zonguldak, Kastamonu, Bartın gibi riskli bölgelerde çalışmaların devam ettiğini söyledi. "Aldığımız önlemler sayesinde aşırı yağışlar afet boyutuna ulaşmadı, diğer bölgelerdeki çalışmalarımız da sürecek" diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri