AKK, 'Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı' gerçekleştirdi

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi planlaması ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı düzenledi.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi planlaması ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı düzenledi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, "Dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizde şehirlerimiz kurumsal, fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak daha akıllı hale gelmek zorunda" diye konuştu.

Ankara Kent Konseyi hizmet binasında gerçekleştirilen ve 'Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları`, `Riskler ve Güvenlik` ve `Şehirlerde Akıllı Ulaşım` başlıklı üç oturumdan oluşan çalıştayın açılışında konuşan Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, Çevre ve İklim Meclisi'nin Ankara Kent Konseyi’nin, ortak akıl çerçevesinde bir araya getirdiği bileşenlerinin, gönüllülük esasına dayalı bir birliktelikle oluşturulduğunu söyledi. Şan, "Bizler, yaşadığımız coğrafyada doğal yaşamın gereklerini savunarak suya, toprağa, dağa, taşa, ovaya, derelere ve vadilere, ormanlara ve meralara sahip çıkarak, yurdumuza ve aynı zamanda geleceğimize sahip çıkıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Cumhuriyet’imizin başkenti Ankara’nın siyasette olduğu gibi, kültür ve sanatın, turizmin, bilim ve teknolojinin olduğu gibi gençliğin, yeşilin, doğal ve sağlıklı yaşamın da başkenti olması yolunda ortak akıl etrafında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yönde, yaşadığımız bu medeniyetler beşiği kadim kent Başkent Ankara’nın birlikte yönetimi önceleyerek ‘ortak akıl’ çağrısı yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile bu çağrıya ses veren bütün sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine, bu çağrı ile 1800 bileşeni bir araya getirerek ön alan Ankara Kent Konseyi yönetim, Meclis ve çalışma gruplarının temsilcileri ile Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’a teşekkür ediyoruz. Ankara’nın ve bulunduğumuz coğrafyanın geleceğine dair herkesi bu birliktelik adına söz söylemeye ve birlikte çalışmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

'VERİMLİ, ÇEVREYE DUYARLI ÇÖZÜMLERE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da düzenlenen çalıştayla elektrikli araçlar ve akıllı şehirler hakkında farkındalığı daha da artırmak, sektörel gelişmeleri daha yakından takip etmek, teknolojik yenilikleri değerlendirmek, karşılaşılan veya karşılaşılabilecek riskleri konuşmak ve en önemlisi de elektrikli araç teknolojisi, şarj alma yapısı, akıllı şehirlerin planlanması, ulaşım yönetimi gibi konularda karşılaşılan veya karşılaşılabilecek yeni problemlere ortak çözümler bulmayı amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Sağıroğlu, "Bu konuda daha etkin ve sonuç alıcı çalışmalar yapmak için Elektrik Mühendisleri Odası tarafından ortak çalışma grupları oluşturduk, eğitimler planladık. Bu alanın yeni bir meslek alanı olması nedeniyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsanların karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı akıllı ve çevre dostu şehirler planlamak, teknolojiler ve uygulamalar gerçekleştirmek, yeni uygulamaları yaygınlaştırmak, en önemlisi ise verimli, düşük maliyetli ve çevreye duyarlı çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR 139 YIL GECİKMİŞ DEVRİM NİTELİĞİNDE"

Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise çalıştayın kentin ve ülkenin akıllı şehir konseptinin benimsenerek, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme hedefine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Bir yanda kuraklık bir yanda seller, orman yangınları, heyelanlar, tarımsal üretimde azalma, gıda arzında daralma ve “küresel ısınma ve iklim değişikliği” gibi felaket senaryolarının yaşlandığına dikkati çeken Yılmaz, insanlığın kendi eliyle yarattığı gün be gün yaklaşan kıyamete artık dur demek için karbon salımını azaltmaya, yeşil dönüşümü sağlamaya, akıllı kentler inşa etmeye çalıştığını söyledi.

Fosil yakıtların tükendiğini ve doğa ananın her türlü uyarıyı yaptığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"İşte tam da bu süreçte, sürdürülebilir enerji kullanımı ve düşük karbon emisyonu ile elektrikli araçlar, 1881’de başlayıp günümüzde önemini vurgulayan, 139 yıl gecikmiş devrim niteliğinde bir gelişmeyi işaret ediyor. Akıllı şehirlerin şekillendirilmesinde ulaşım sektörü öncü rol üstleniyor. Yaşanabilir kentler, yaşanabilir dünyanın inşasında elektrikli araç kullanımının artması, bunun için de iyi planlanmış ve konumlandırılmış şarj istasyonlarının yapılandırılması önem taşıyor. Teknolojide baş döndürücü bir gelişim söz konusu. Bilim insanları artık elektrikli araçları kablosuz şarj edebilen, güneş panellerinden oluşan, kendini onaran akıllı yollar geliştiriyor. Bilim ve teknolojideki gelişmeler yeşil dönüşüm için akıllı kent uygulamalarına dönüştükçe petrolün kara saltanatının yerini, sürdürülebilir enerjinin yeşil saltanatı alacak. Dünyada çevreye karşı duyarlılık giderek artıyor. Bu bilinç tüketim alışkanlıklarına da yansıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “Küresel Elektrikli Araç Görünümü” raporuna göre; Küresel elektrikli araç satışları 2017'de 1 milyon seviyesinde bulunuyordu. Geçtiğimiz yıl (2022) dünyadaki elektrikli araç satışları 2021'e göre rekor kırarak yüzde 55 arttı ve 10 milyonu aştı. Böylece elektrikli araçların toplam araç satışları içindeki payı yüzde 14'e yükseldi. Bu oran 2020 ve 2021'de sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 9 seviyesinde bulunuyordu. Avrupa'da elektrikli araç satışı 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 2,7 milyon oldu. Avrupa'da elektrikli araçların toplam araç satışlarındaki payı 2021'deki yüzde 18'den 2022'de yüzde 21'e çıktı. Avrupa ülkeleri arasında Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya başı çekti"

"ŞEHİRLERİMİZ DAHA AKILLI HALE GELMEK ZORUNDA"

Türkiye'de çevreye karşı duyarlılığın giderek arttığını, özellikle gençlerde çevre bilincinin çok yüksek olduğunu ifade eden Yılmaz, "Türkiye'de geçen yıl toplam elektrikli araç satışları 2021'e göre yaklaşık 2 katına çıkarak 7 bin 540 oldu. Bu rakam 2021'de 3 bin 920'ydi. Elektrikli araçların toplam araç pazarındaki payı ise geçen yıl yüzde 1 olarak gerçekleşti. Elektrikli otomobil satışları, bu yılın ilk çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4 kattan fazla artarak 4 bin 670’e yükseldi. Sanayi Devrimini kaçırmış bir toplum olarak, elektrikli araç sektörüne TOGG ile giriş yapmamızı da çok değerli bulduğumu ifade etmek isterim. Türkiye’nin ilk yerli ve yüzde yüz elektrikli otomobili TOGG’a olan ilgi ve talep de memnuniyet verici. Elektrikli araçlar ulaşım ve ticaret sanayinin vazgeçilmesi haline geldi. Bu gelişmelerle birlikte dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizde şehirlerimiz kurumsal, fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak daha akıllı hale gelmek zorunda. Dünyadaki yeşil dönüşümün öncüsü olabiliriz. Dağa taşa bu farkındalığı duyuracağız" dedi.

EMO'nun ABB Başkanı Mansur Yavaş'a verdiği Akıllı Şehirler Çalıştayı teşekkür plaketini EMO Ankara Şube Başkanı Prof.Dr. Şeref Sağıroğlu, Yavaş'a iletilmek üzere Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan'a verirken; EMO Ankara Şubesince ayrıca Akıllı Şehirler Çalıştay serilerine olan katkıları nedeniyle Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz'a da, EMO Ankara Şube Saymanı Hatice Bilge Alğın tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri