Engelli bireyler haklarının korunmasını istedi

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açacak düzenlemelere karşı bugün, Ankara Kızılay'daki SGK binası önünde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulması planlanan yeni vergi paketine karşı bir basın açıklaması düzenlendi.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu kurucularından ve Sağlık Hizmetleri Sendikası Engelliler Komisyonu Başkanı Ayşe Sarı, yazılı ve görsel medyada yer alan haberler doğrultusunda, vergi paketinin engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açacağını belirtti.

Ayşe Sarı, vergi paketinin içeriği hakkında şunları söyledi: “Bakan Şimşek'in hazırladığı ve Cumhurbaşkanına sunulacak olan 2024 yılı Mevzuat Düzenlemeleri Önerileri içinde ÖTV Kanunu ile ilgili olarak; istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın (araç satış bedelinin) yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanının yeniden değerleme oranında artan tutarı yüzde 50'sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması ya da ÖTV kanundaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması, engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek verilmesi yer almaktadır.”

Sarı, bu önerilerin utanç verici olduğunu ve insani politikalarla bağdaşmadığını şu sözlerle vurguladı. “Bu düzenlemeler, BM Engelli Hakları Sözleşmesi dahil tüm insan hakları sözleşmelerinin ihlalidir. Var olan hakların kısıtlanması, kısıtlanan hakkın kullanılmasının imkansız hale getirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması ciddi ayrımcılıktır ve sonuçları bakımından engellilere ve ailelerine zulümdür. Haberlerin çıktığı günden beri ailelerin, engelli yakınları ile bu konuyu konuşuyor olması acı vericidir. ‘Benden sonra ne olacak’ sorusunu soran aileler varken, engelliler de ‘Benden sonra ailem, ÖTV’yi nasıl ödeyecek’ diye sorar hale gelmiştir.”

Geçmişten bugüne giderek artan hak kayıplarına yönelik düzenlemelere “dur” demek gerektiğini belirten Sarı, “Engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkına müdahale, sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Önerilen hiçbir düzenleme TBMM Komisyonuna dahi getirilmemelidir.” dedi.

TURHAN İÇLİ: "ENGELLİLERİN HAKLARI GERİYE GİDİYOR"

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği Başkanı Turhan İçli, bugün düzenlediği basın toplantısında engellilerin haklarının geri alınmaya başlandığını belirterek, Türkiye'nin engelliler açısından zor günler geçirdiğini vurguladı.

İçli, toplantının başlangıcında şu ifadeleri kullandı: "Aslında bu basın toplantısını özel eğitim dernekleri federasyonunun dairesinde yapmayı planlamıştık. Fakat katılımın yüksek olması nedeniyle açıklamamızı buraya indirdik. Değerli basın mensupları, Türkiye'nin engelliler açısından güzel, verimli ve kazanımlı günleri geride kalıyor."

KAZANIMLAR GERİ ALINIYOR

2005 yılında çıkan Engelliler Kanunu ile elde edilen kazanımların 2013 yılından itibaren tek tek geri alındığını belirten İçli, son yıllarda engellilerin haklarında ciddi anlamda geriye gidişlerin yaşandığını ifade etti.

Geçtiğimiz seçimlerde engelli belediye meclisi üyelerinin sayısının azaldığını ve şu anda sadece dört belediye meclisi üyesinin bulunduğunu belirten İçli, partilerin engellileri belediye meclislerine sokma konusunda çekingen davrandığını söyledi. İçli, bütçenin sadece yüzde birinin engelliler için harcanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İNTİHAR OLAYLARI VE UMUTSUZLUK

Son dönemde yaşanan intihar olaylarına dikkat çeken İçli, engellilerin ve ailelerinin gelecekten umudu kestiğini belirtti. Bursa'da bir engelli annesinin çocuğunu öldürüp intihar ettiğini, Trabzon'da ise bir babanın engelli kızını öldürüp intihar ettiğini hatırlatan İçli, bu olayların nedeninin geleceğe dair umudun kalmaması olduğunu söyledi. Ailelerin, çocuklarının geleceği konusunda endişe duydukları için intihara sürüklendiklerini ifade etti.

TASARRUF TEDBİRLERİ VE ENGELLİ HAKLARI

Mayıs ayında yayımlanan tasarruf tedbirleri genelgesinde engellilerin istisna tutulmadığını belirten İçli, bu genelgede üç yıl istihdam yapılmayacağının belirtilmesinin engelli istihdamını da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ayrıca ÖTV muafiyeti hakkının kaldırılmasına ilişkin önerilerin ortada dolaşmaya başladığını belirten İçli, bu durumun seyahat hakkının ve toplumsal yaşama katılım hakkının ortadan kaldırılması anlamına geldiğini vurguladı.

Engelli haklarının savunulması gerektiğini ifade eden İçli, Mehmet Şimşek'in önerilerini meclisten geçirmesi durumunda büyük bir felaketin yaşanacağını söyledi. Engelli örgütlerinin çeşitli eylemler yapacağını belirten İçli, "Mehmet Şimşek şaşırma, sabrımızı taşırma" diyerek mücadeleyi ilan ettiklerini vurguladı. İçli, engellilerin gür sesinin tüm Türkiye'de duyulacağını ve bu mücadelenin zafere kadar devam edeceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri