Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "Kaçırılan eserleri yüzde 100'e yakın başarıyla ülkemize geri getiriyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde açılan ‘Kaçış Yok’ sergisini ziyaret etti. Bakan Ersoy, yurtdışına kaçırılan ve Anadolu kökenli olan eserlerin yüzde 100'e yakın başarıyla Türkiye'ye geri getirildiğini vurguladı.

Manisa’daki Bintepeler arkeolojik alanından kaçırıldığı tespit edilen 2 bin 700 yıllık kolye de yer alıyor. Kolyenin 3 Eylül'de New York Başkonsolosluğuna teslim edildiğini belirten Bakan Ersoy, bu gibi eserlerin Amerika ve İsviçre'den Türkiye'ye getirildiğini ve birçok eserin de ülke sınırları içinde yakalandığını ifade etti.

VATANDAŞ KATKISI KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Kaçakçılıkla mücadelede vatandaşların farkındalığının artırılmasının önemine değinen Ersoy, "Kaçakçılıkla mücadelede en önemli silahımız vatandaşımızın etkin şekilde dahil olmasıdır. Kolluk kuvvetlerimizin çabası ve kaçakçılıkla mücadele daire başkanlığımızın çalışmaları sayesinde kaçırılan eserleri geri getiriyoruz" dedi.

TÜRKİYE KAÇIRILAN ESERLERİ DAHA HIZLI VE AZ MALİYETLE GERİ ALIYOR

Eserlerin iade sürecinde eskiden yıllarca süren ve milyonlarca dolar maliyetle yürütülen işlemlerin, günümüzde 7-8 ay gibi kısa bir sürede ve daha az maliyetle tamamlandığını belirten Ersoy, "Artık alıcıları yıldırarak kaçakçılığı engellemeye çalışıyoruz ve bunda da başarılı oluyoruz" diye konuştu.

KÜLTÜREL ESER KAÇAKÇILIĞINA KARŞI KÜRESEL MÜCADELE

Bakan Ersoy, dünyanın artık izinsiz alınan Anadolu kökenli eserlerin er ya da geç Türkiye’ye geri döneceğinin farkında olduğunu belirtti. Amerika’daki bir müzede sergilenen antik mermer başın, yabancı bir koleksiyonerin vefatından sonra çocukları tarafından Türkiye’ye gönüllü olarak iade edilmesi buna bir örnek olarak gösterildi.

'KAÇIŞ YOK' SERGİSİ 29 EYLÜL'E KADAR ZİYARETE AÇIK

Bakan Ersoy, Türkiye’de koruma altına alınan eserlerin sergilendiği ‘Kaçış Yok’ sergisinin 29 Eylül'e kadar ziyaret edilebileceğini açıkladı. Serginin, yurt dışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde farkındalık yaratmayı amaçladığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri