Manisa’daki Bintepeler arkeolojik alanından kaçırıldığı tespit edilen 2 bin 700 yıllık kolye de yer alıyor. Kolyenin 3 Eylül'de New York Başkonsolosluğuna teslim edildiğini belirten Bakan Ersoy, bu gibi eserlerin Amerika ve İsviçre'den Türkiye'ye getirildiğini ve birçok eserin de ülke sınırları içinde yakalandığını ifade etti.
VATANDAŞ KATKISI KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Kaçakçılıkla mücadelede vatandaşların farkındalığının artırılmasının önemine değinen Ersoy, "Kaçakçılıkla mücadelede en önemli silahımız vatandaşımızın etkin şekilde dahil olmasıdır. Kolluk kuvvetlerimizin çabası ve kaçakçılıkla mücadele daire başkanlığımızın çalışmaları sayesinde kaçırılan eserleri geri getiriyoruz" dedi.
TÜRKİYE KAÇIRILAN ESERLERİ DAHA HIZLI VE AZ MALİYETLE GERİ ALIYOR
Eserlerin iade sürecinde eskiden yıllarca süren ve milyonlarca dolar maliyetle yürütülen işlemlerin, günümüzde 7-8 ay gibi kısa bir sürede ve daha az maliyetle tamamlandığını belirten Ersoy, "Artık alıcıları yıldırarak kaçakçılığı engellemeye çalışıyoruz ve bunda da başarılı oluyoruz" diye konuştu.
KÜLTÜREL ESER KAÇAKÇILIĞINA KARŞI KÜRESEL MÜCADELE
Bakan Ersoy, dünyanın artık izinsiz alınan Anadolu kökenli eserlerin er ya da geç Türkiye’ye geri döneceğinin farkında olduğunu belirtti. Amerika’daki bir müzede sergilenen antik mermer başın, yabancı bir koleksiyonerin vefatından sonra çocukları tarafından Türkiye’ye gönüllü olarak iade edilmesi buna bir örnek olarak gösterildi.
'KAÇIŞ YOK' SERGİSİ 29 EYLÜL'E KADAR ZİYARETE AÇIK
Bakan Ersoy, Türkiye’de koruma altına alınan eserlerin sergilendiği ‘Kaçış Yok’ sergisinin 29 Eylül'e kadar ziyaret edilebileceğini açıkladı. Serginin, yurt dışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde farkındalık yaratmayı amaçladığını belirtti.