Marmara Denizi Koruma Alanı genişletildi: Resmi Gazete’de yayımlandı

Marmara Denizi'nin ekolojik dengesi koruma altına alınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları genişletildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bandırma-Yenice Köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi doğal alanlar da artık bu koruma alanına dahil edildi.

MÜSİLAJ KRİZİNDEN SONRA ATILAN ADIMLAR

Marmara Denizi'nde 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinin ardından başlatılan çevresel iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Kasım 2021'de Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti ve bu kapsamda birçok çevre projesi hayata geçirildi. İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizleme çalışmaları bunlardan sadece biri.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞIYOR

Koruma bölgesi ilan edildikten sonra İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden akademisyenler, bölgede biyolojik çeşitlilik araştırmaları yürüttü. Marmara Bölgesi'ndeki adalarda 9'u endemik olmak üzere toplam 815 bitki türü tespit edildi. Ayrıca bölgede 10 sürüngen ve 51 memeli türü belirlendi. Kuş türleri ise adalarda çeşitlilik gösterdi; Prens Adaları'nda 27, Marmara Adası'nda 50, Kapıdağ Yarımadası'nda 36 kuş türü kayıtlara geçti.

KORUMA ALANI ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP

Marmara Denizi, Adalar ve Türk Boğazlar Sistemi'nin biyolojik çeşitliliği, Karadeniz ve Akdeniz ekosistemleri açısından büyük öneme sahip. Bölgenin bir biyolojik koridor olarak korunmasının gerekliliği, bilimsel araştırmalarla ortaya kondu.

KORUMA SINIRLARI GENİŞLETİLDİ

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile koruma alanı genişletildi. Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ’da çeşitli doğal alanlar da koruma kapsamına alındı. Bu alanlar arasında Bandırma-Yenice Köyü’ndeki 485 hektarlık orman, Çanakkale Kumkent’teki 195 hektar, Kumkale Deltası’ndaki 108 hektar ve Uçmakdere'deki 138 hektarlık orman alanı yer alıyor.

BAKANLIK, EKOSİSTEMİ KORUYACAK ADIMLAR ATACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi ekosisteminin korunması için gerekli adımları atmaya devam edecek. Ekosistemin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar da sürecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri