Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeni üyeleriyle ilk kez bugün bir araya gelecek.
Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı olarak da görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Atilla Gülan katılacak. Toplantıda, aralarında Jandarma Genel Komutanı ve Emniyet Genel Müdürü’nün de bulunduğu kurul üyesi olmayan güvenlik bürokratları da yer alacak. Daha önce Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı sıfatıyla katılan Hakan Fidan Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan Yaşar Güler Milli Savunma Bakanı, İbrahim Kalın ise MİT Başkanı olarak toplantıda yer alacak.
4 KRİTİK GÜNDEM MADDESİ MASADA YER ALIYOR
Toplantının sıcak gündeminde; Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen temaslar, ABD ile yapılması planlanan stratejik mekanizma toplantısı ve İsveç’in NATO üyeliği konuları öne çıkıyor.
Deprem felaketinin Türkiye’nin milli güç unsurlarına yönelik olumsuz etkisini bertaraf etmeye yönelik tedbirlerin değerlendirilmesi de gündemde.
Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen terörle mücadele operasyonları başta olmak üzere, stratejik, bölgesel ve ulusal güvenlik konularının ele alınması bekleniyor.
Sınır güvenliği kapsamında yürütülen faaliyetlerin de toplantıda ele alınacak önemli başlıklar arasında yer alması, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı gerçekleştirilen operasyonların toplantıda görüşülmesi planlanıyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye'nin barış için yürüttüğü çalışmalar, arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleri ile insani yardım ve kalıcı ateşkes konularının da görüşülmesi bekleniyor.
Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege’deki gelişmelerin de konuşulacağı toplantıda, Türkiye ve KKTC'nin, Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasına yönelik çalışmalar yapılması beklentiler arasında.
Deprem felaketinin Türkiye’nin milli güç unsurlarına yönelik olumsuz etkisini bertaraf etmeye yönelik tedbirlerin değerlendirilmesi. Terör örgütleri ile yurt içi ve yurt dışında sürdürülen mücadele. Rusya-Ukrayna savaşı.
Son dönemde sıcaklığını koruyan konulardan biri de İsveç'in NATO üyeliği başvurusu. Bu kapsamda gelinen son durumun da toplantıda görüşülmesi bekleniyor.