MİT Başkanı İbrahim Kalın, Türkiye için yeni bir yolculuğa çıkıldığını ifade ederek, Milli İstihbarat Akademisi'nin teori ve pratiği birleştireceğini, kavramsal düşünce ile uygulamayı bir araya getirecek bir yapı oluşturacağını belirtti. Kalın, Akademi'nin Türkiye'de istihbarat alanının bir bilim dalı olarak yerleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Milli İstihbarat Akademisi’nin istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri yürüterek, Türkiye'de bu alanlarda nitelikli saha uzmanları yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Kalın, yeni çalışma alanlarının açılacağına işaret etti.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERE DE AÇIK BİR AKADEMİ
Akademi, uluslararası öğrencilere de eğitim verecek ve çok boyutlu bir dünya tasavvuru ile hareket edecek. Kalın, Akademinin, Türkiye ve bölgeyi yeni dünya düzenine hazırlayacak bilgi setlerini oluşturma görevini üstleneceğini ve kamu kurumlarına uzmanlık eğitimleri sunacağını kaydetti.
YAPAY ZEKA, SİBER GÜVENLİK VE UYDU TEKNOLOJİLERİNE ODAKLANMA
Yeni teknolojilerle birlikte değişen istihbarat ve güvenlik ekosistemini anlamlandırmanın gerekliliğini vurgulayan Kalın, Akademi'nin yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kriptoloji, uydu ve uzay teknolojileri gibi alanlarda öncü programlar yürüteceğini ifade etti. Bu alanlarda raporlama yapacak analistlerin yetiştirileceğini belirtti.
İSTİHBARAT ALANINDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLECEK
Kalın, Türkiye’nin uluslararası ilişkiler ve strateji alanlarında birçok uzmanı olmasına rağmen doğrudan istihbarat alanında çalışan sayısının az olduğunu, bu eksikliğin Milli İstihbarat Akademisi ile giderileceğini açıkladı. Akademinin dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip edeceğini ve Türkiye'nin istihbarat alanında stratejik bir anlayış geliştirmesine katkı sunacağını belirtti.