Sakarya Muharebesi'nin üzerinden 103 yıl geçti

Başkomutan Mustafa Kemal komutasında 22 gün, 22 gece aralıksız devam eden Sakarya Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak kayıtlara geçti.

22 gün süren yoğun çatışmaların ardından zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi, "Türk'ün zaferi" olarak tarihe geçti. Anadolu'nun düşman işgalinde olduğu İstiklal Harbi sürecinde, Türk ordusu Eskişehir Muharebesi sonrası 100 kilometrelik sahayı terk ederek Sakarya Nehri'nin doğusuna çekildi. Bu çekilmenin ardından bölgeye Yunan güçlerinin gelmesi, halk arasında umutsuzluğa, Mecliste ise sert tartışmalara yol açtı.

Durumun önlenebilmesi için harekete geçen Meclis, Türk milletinin kaderini belirleyecek savaşta Mustafa Kemal Atatürk'ü 5 Ağustos 1921'de "Türk Orduları Başkomutanı" olarak görevlendirdi.

Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla, kanunla kendisine verilen yetkiyi kullanan Mustafa Kemal Paşa, tüm halkı fedakarlığa çağırarak, "Tekalif-i Milliye Emirlerini" çıkardı.

Böylece, kaynakların önemli bir kısmının Sakarya Cephesi'ne aktarılmasını sağlayan Atatürk, 12 Ağustos 1921'de Batı Cephesi'ne giderek, düşmanın muhtemel hareketlerine yönelik stratejileri de belirledi. 13 Ağustos'ta ileri saldırıya başlayan Yunan kuvvetleri, 23 Ağustos'tan itibaren ağırlık merkezi Sakarya mevzisinin güney kanadı olmak üzere taarruza geçti.

Yaklaşık 100 kilometrelik cephede başlayan, büyük çarpışmaların yaşandığı savaş, tarihin önemli meydan muharebeleri arasında yer aldı.

Düşmanın üstün kuvvet ve silahlarla yaptığı taarruzlar, Sakarya mevzisinde zaman zaman çekilmelere yol açtı. Bu süreçte, kuşatmayı karşılamak için manevralar yapan Türk ordusu büyük kayıplar verdi.

Başkomutan Mustafa Kemal , "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk edilemez." emrini bu savaşta verdi.

Başkomutanın bu emrini alan Türk ordusu ile Yunan ordusu arasında takip eden günlerde çarpışmalar bütün şiddetiyle sürdü. Emrin ardından geri çekilmek zorunda kalan birçok birlik, ilk tutunabildiği yerde durmaya, yeniden çarpışmaya başladı. Türk ordusunun birçok neferi bu süreçte mevzisini savunma çabası içinde son nefesini verdi.

22 gün 22 gece devam eden Sakarya Meydan Muharebesi, 13 Eylül 1921'de, düşmanın Sakarya Nehri'nin doğusunda tamamen yok edilmesiyle sonuçlandı.

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ'NE AYNI ZAMANDA "SUBAY SAVAŞI" OLARAK DA ANILIYOR

23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihlerinde 22 gün 22 gece aralıksız devam eden Sakarya Meydan Muharebesi'ne aynı zamanda "Subay Savaşı" olarak da anılıyor.

Türk askeri yalnızca düşmanla savaşmadı, aynı zamanda yoklukla, susuzlukla, hava şartlarıyla ve salgın hastalıklarla da savaştı.

Sakarya Meydan Muharebesi, 2. Viyana Kuşatması'ndan itibaren 238 yıllık geri çekilmenin durduğu bir savaş. Buradan itibaren günümüze kadar Türk milleti hiçbir zaman vatan toprağını düşmana bırakıp terk etmedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103'üncü yıl dönümünde Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehit ve gazileri andı.

Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dünya harp tarihinin en uzun meydan muharebelerinden biriydi Sakarya Meydan Muharebesi. 22 gün 22 gece Atatürk'ün önderliği, Türk milletinin azmi ve bağımsızlık aşkıyla 'Hattı Ankara, Sathı Vatan' oldu. Ankara'nın Polatlı ilçesi, Sakarya köyünde, Kuvayı Milliye'nin mücadelesi bugünlerimize ışık oldu. Sakarya Meydan Muharebesi'nin bu önemli gününde, kahraman atalarımızın ruhları şad olsun." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri