Samuray arıları tarımın hizmetinde

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde kahverengi kokarcayla biyolojik mücadele için üretilen bin 200 samuray arısı tarım arazilerine salındı.

Tarım alanlarının büyük çoğunluğu fındık bahçelerinden oluşan ilçede son yıllarda görülen kahverengi kokarcanın üretimde neden olduğu verimsizliğin önlenmesine yönelik çalışma yapıldı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmalarıyla Kocaali'ye getirilen samuray arıları, Demiraçma, Selahiye, Gümüşoluk ve Kadıköy mahallelerinde kahverengi kokarcayla mücadele için fındık bahçelerine bırakıldı.

İlçe Müdürü Burak Bilgin, kahverengi kokarcanın kış aylarını fındık bahçelerindeki korunaklı alanlarda geçirdiğini söyledi.

HEDEF: BÖCEK POPÜLASYONUNU AZALTMAK

Böceğin popülasyonunu azaltmak amacıyla 20 fındık bahçesine bin 200 samuray arısının salındığını anlatan Bilgin, "Samuray arısı, kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik bir silah, doğal bir düşman. Kahverengi kokarca zararlısının yumurtalarını yiyerek besleniyor ve bu zararlının popülasyonunun artmasını engelliyor." diye konuştu.

Bölgedeki özel sektöre ait fındık fabrikasının Genel Müdürü İshak Kosif de çalışma nedeniyle yetkililere teşekkür etti.

Kahverengi kokarcanın fındığa zarar verdiğine işaret eden Kosif, "Fındık bizim milli servetimiz, ihracat kalemlerinin en başında geliyor. Biyolojik yöntemle mücadele çalışmalarını takdir ediyoruz." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri