Sürücü belgesi alacaklar dikkat! Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme geldi

Resmi Gazete'de, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayınlandı. Yeni ehliyet almayı düşünenler yeni yönetmeliği araştırıyor. Peki ehliyet sınavlarında yapılan değişiklikler neler?

Ehliyet sınavlarında yapılan değişiklikler:

SINAVDAN MEN SÜRESİ 5 YIL OLDU!

Sürücü belgesi sınavlarına başkası adına girenler veya bu teşebbüste bulunanlar ile kendi yerine başkasını sınava sokanların, sınav komisyonlarının veya diğer görevlilerin çalışmalarını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyenlerin men süresi artırıldı. Önceden 2 yıl olan men süresi, yeni düzenlemeyle birlikte 5 yıla çıkarıldı.

SINAV SÜRESİ 40 DAKİKA OLDU

Başarılı olan kursiyerler, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet üzerinden alabilecekler. Adayların sınav sürecinde daha fazla esneklik ve rahatlık sağlaması amacıyla; sınav saatleri, mevcut 07.00-18.00 aralığından 07.00-21.00 aralığına genişletildi. Ayrıca, her kursiyer için uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı.

GERİ PARKTA ADAYLARA EK İMKAN

Geri park uygulamasında, kursiyerlerin koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda, aynı hamleyi bir kez daha yapma imkanı tanındı.

A1 SERTİFİKASI ALMAK ARTIK DAHA KOLAY

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 85. maddesinin ikinci fıkrasındaki şartları taşıyan adaylar, "A1" sınıfı sertifika almak istediklerinde, yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak sınava girebilecekler. Başarılı oldukları takdirde, "A1" sınıfı sertifika almaya hak kazanacaklar.

DİREKSİYON EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU

Yönetmelik değişikliği kapsamında, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla en geç 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine tabi tutulacaklar.

DEĞİŞİKLİKLER NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yapılan değişikliklerin bazıları, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri