Türkiye'de çırak-kalfa sorunu büyüyor!

Türkiye'de mühendis, mimar, işletme mezunu sayısı her geçen gün artarken, marangoz, terzi, oto tamircisi sayısı da giderek azalıyor. Bu durumda ülkemizde işsizlik sorununun ortaya çıkmasına ve gençlerin asgari ücretli işlerde çalışmasına neden oluyor.

Gelişen teknoloji ve modern hayatın getirdiği değişimlerle birçok meslek unutulmaya yüz tutuyor. Heman hemen birçok sektörde usta, çırak ve kalfa bulunamıyor. Birçok sektörde usta, çırak ve kalfa eksikliği, iş gücü piyasasında ciddi bir sorun haline geliyor. Türkiye'de mühendis, mimar, işletme mezunu sayısı her geçen gün artarken, marangoz, terzi, oto tamircisi sayısı da giderek azalıyor. Bu durumda ülkemizde işsizlik sorununun büyümesine neden oluyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gençlerin meslek öğrenmede azimli olmalarının kendi gelecekleri açısından önemli olduğunu söyledi.

GENÇLER ASGARİ ÜCRETE TALİM EDİYOR!

Palandöken, "Bildiğiniz üzere çırak, kalfa ve ustada önemli bir açık var. Artık beyaz yakalıların iş bulma olanakları, mavi yakalılardan yüzde 75 daha azalmış durumda. Yani mavi yakalıların yüzde 75’i iş buluyor çalışıyor, mesleği var. Ama üniversite bitirmiş gençlerimiz asgari ücretle bile zor çalışıyor." dedi.

Esnafın çırak bulmakta zorlandığını belirten Palandöken, bu nedenle bazı mesleklerin yok olmaya başladığına dikkati çekti.

"KİMSE ÇOCUĞUNU SANAYİYE GÖNDERMİYOR!"

Günümüzde birçok ebeveynin çocuğunu ustanın yanına çırak olarak vermediğini vurgulayan Palandöken, "Maalesef kimse çocuğunu ne sanayiye gönderiyor ne marangoz atölyesine ne de bir başkasının yanında çalışmasına müsaade ediyor. Okuyan çocuk, elinde farklı meslek olmazsa okuduğu bölümde iş bulamadığı takdirde açıkta kalıyor." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri