Piyasadaki mal ve hizmetler, mağazalar aracılığıyla tüketicilere sunuluyor. Bu durum hem piyasanın hareketlenmesini hem de yüzbinlerce insana iş imkanı sağlıyor ancak bu sektörün bir de karanlık yüzü var.
ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK AĞIR!
Bugün, büyük AVM'lerin göz alıcı vitrinlerinin ardında, yüzbinlerce mağaza çalışanı, zorlu çalışma koşulları altında çalışıyor. Işıltılı mağazaların içinde, gün ışığından mahrum, uzun saatler boyunca ayakta çalışmaya zorlanan, sosyal haklardan yoksun bırakılan, hatta asgari ücret dahi zaman zaman düzenli olarak ödenmeyen çalışanlar bulunuyor. Bu çalışanlar, genellikle mobbing ve baskıya maruz kalmakta, güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. Sendika ve örgütlenme hakları ise çoğu zaman görmezden geliniyor.
DÜNYA MAĞAZACILAR GÜNÜ'NDE HATIRLANAN SORUNLAR!
12 Aralık, Dünya Mağazacılar Günü olarak kutlanıyor. Dünya Mağazacılar Günü'nde, mağaza çalışanlarının yaşadığı zorluklar bir kez daha gündeme geliyor. Mağaza çalışanları, yalnızca mal ve hizmetlerin raflara dizilmesi değil, aynı zamanda müşterilere en iyi hizmetin sunulması için büyük bir özveriyle çalışıyor ancak bu fedakarlık karşısında, genellikle insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve çalışma koşulları sağlanmıyor. Çalışanlar, düzenli çalışma saatleri, dinlenme molaları, sağlık sigortası gibi temel haklardan mahrum kalırken; pek çok çalışan uzun süreli mesailerle tükenmişlik duygusuyla karşı karşıya bırakılıyor.
Mağaza çalışanlarının yaşadığı bu zorlukların bir kader olmadığını hatırlatan sendikalar, iş güvencesi, insanca çalışma koşulları, uygun ücret ve sosyal haklar için mücadele ediyor.
12 Aralık Dünya Mağazacılar Günü, sadece perakende sektörü için bir kutlama değil, aynı zamanda mağaza çalışanlarının emeğine saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyor.