Haftanın Sinema Seçkisi (16-22 Haziran 2023)

Yasin Şahin

Sevgili meslektaşım Aleyna Doğan’ın anadolugazete.com.tr internet sitemizde “Haftanın Kültür-Sanat Ajandası” olarak hazırladığı köşeyi bu haftadan itibaren ben devralıyorum. Her hafta vizyona giren yeni filmler ve dijital platformlarda öne çıkan yapımları sizler için hazırlayacağım. Bu hafta özellikle bilim kurgu, aksiyon ve animasyon türü sevenler için güzel filmler var.

O zaman “merhaba” ve iyi seyirler…

The Flash

Yönetmen koltuğunda Andy Muschietti’nin oturduğu,: Senaristliğini Christina Hodson’ın üstlendiğiBen Affleck Ezra Miller, Michael Keaton, Michael Shannon gibi oyuncuların başrolde olduğu . 2 saat 24 dakika sürecek olan ABD yapımı film Aksiyon, Bilimkurgu, Fantastik türünü sinemada görmek isteyenler için eşsiz bir deneyim yaratabilir. 2013 yılındaki Mama (Anne) filmiyle kendisine geniş bir kitle yaratan Andy Muschietti için It: Chapter Two filmiyle de beraber korku filmi yönetmeni demek mümkün. Andy Muschietti’ Bu filmiyle beraber aksiyon ve bilim kurgu anlamında da kendisini göstermek istiyor.

Filmin konusu:

Bir bilim insanı olan Barry Allen (Ezra Miller), fırtınalı bir gece laboratuvarında çalıştığı sırada beklenmedik bir olayla karşı karşıya kalır. Fırtınalı bir gecede düşen yıldırım, Allen'ın kimyasallarını, kendisini ve malzemelerini korkunç bir şekilde çarpar. Barry tam bu esnada kimsenin hayal dahi edemeyeceği süper güçler kazanır. Artık inanılmaz hızlı bir şekilde hareket edebilmektedir. Kendi şehri olan Central City'nin suçlularının karşısında durabilecek bir süper kahramanı vardır.

Elemental: Doğanın Güçleri

Amerikalı yönetmen Peter Sohn’un yönetmenliğini yapacağı animasyon, komedi dalındaki bu filmin süresi 1 saat 41 dakika. Filmin oyuncu kadrosunda ise Leah Lewis, Mamoudou Athie, Wendi McLendon-Covey gibi isimler var. İlk yönetmenlik denemesini, senaryosunu yazdığı Partly Cloudy adlı kısa film ile 2009 yılında yapan Sohn esasında bir animatör ve seslendirme sanatçısı. 2015 yapımı animasyon macera türü filmi The Good Dinosaur ise bana göre yönetmenliğini yaptığı en iyi film.

Filmin konusu:

Ember ve Wade çifti, ateş, su, kara ve hava insanlarının bir arada yaşadığı bir şehirde yaşamaktadır. Coşkulu genç kadın ve bu sağduyulu genç adam, temel bir şeyi keşfetmek üzeredir. Onlar, gerçekte ne kadar ortak noktalarının olduğunu fark eder.

Asteroit Şehir

Filmin Yönetmeni Amerikalı yönetmen, yazar ve kısa film, sinema ve reklam yapımcısı. Wesley Wales Anderson. Anderson ayrıca 2001 yılında En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülleri adayı olmuştu. Bu filmin senaryosunda da Roman Coppola ile birlikte çalışan Anderson Akademi Ödülleri ‘ne ilk kez aday olarak gösterildiği a The Royal Tenenbaums filminde de hem yönetmen hem senaristlik yapmıştı. Yönetmenin ikinci Akademi Ödülü adaylığını kazanan filmi ise 2012 yapımı Moonrise Kingdom. Bu filmde de yönetmen olan ve senaristliği da Roman Coppola ile paylaşan yönetmen Asteroit Şehir filminde bu kez ödüle de ulaşmak istiyor. Dram komedi türündeki filmin başrollerinde Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton gibi büyük isimler yer alıyor. Ayrıca genç ve güzel oyuncu Maya Hawke de kadroda. 1 saat 45 dakikalık film, 1950'lerde kurgusal bir Amerikan çöl kasabasında Junior Stargazer kongresi sırasında geçiyor.


Filmin Konusu

Asteroit Şehir, bilimsel amaçlı düzenlenen bir programda beklenmeyen olayların meydana gelmesiyle yaşananları konu ediyor. Kıdemsiz Yıldız Gözlemcileri ve Askeri Uzay Öğrencileri Kongresi, bir çöl kasabası olan Asteroid City’de, tüm ülkeden öğrencileri ve ailelerini, akademik rekabet için bir araya getireceği, bir program düzenler. Ancak planlanan bilimsel programda, bir uzaylının aniden ortaya çıkması gibi, dünyayı değiştiren, kaos ve kafa karışıklığı yaratan beklenmedik olaylar meydana gelir. Ordu tereddüt etmeden şehri yasak bölge ilan eder ve tüm giriş çıkışlar yasaklanır.

Bu hafta vizyona girecek yerli filmlerimiz ise şöyle:

Benim Babam Bir Kahraman

Orçun Benli, son olarak 2017 yılında Ver Kaç isimli televizyon filmini ve Hep Yek 2 filmlerini yönetmişti. İlk uzun metrajlı filmi Bu Son Olsun’da yönetmenliği ve senaristliği ile umutlandırsa da sonraki filmleri görece daha başarısız oldu. Ayrıca Benli’nin filmografisinde 5 Dakkada Değişir Bütün İşler ve gulyabani filmleri de var.

Orçun Benli’nin 6 yıl sonra komedi türünden farklı bir türde nasıl bir film çektiğini merak edenler için Dram türündeki Benim Babam Bir Kahraman filminin oyuncu kadrosunda Ufuk Bayraktar, Mahir İpek, Selim Erdoğan gibi isimler bulunuyor. Orçun Benli, bu filmin senaristliğini de Şükrü Üçpınar ile paylaşıyor. Filmin fragmanını izleyince Orçun Benli’nin diğer filmlerinden çok farklı bir film olduğu net şekilde kendini gösteriyor.

Filmin Konusu

Altan, eşi öldükten sonra oğlu Can ile birlikte, kendilerine hayatın zorluklarına dayanabilecekleri küçük bir dünya kurmuş, düştükleri en zor durumda bile bunu bir oyuna çevirebilen ve en trajik anda dahi etrafındakileri güldürebilen bir babadır. Belediyede çöpçü olarak çalışan Altan, İstanbul’un zengin semtlerine komşu bir gecekondu mahallesinde oğlu Can ile yaşamaktadır. Can’ın ise bütün dünyası çizgi romanlardır. Günün birinde Can’a dördüncü evre kalp yetmezliği teşhisi konması Altan’ın dünyasını başına yıkar. Can’ın tek şansı kalp naklidir ve onun yaşında bir çocuk için donör bulmak oldukça güçtür. Bundan sonra Altan’ın yapabileceği tek şey Can’ı mutlu edip moralini yüksek tutabilmektir. Altan, Can’ı mutlu etmenin yolunu çizgi romanlarda bulur.

Obsesyon

Obsesyon, Fazilet Hanım ve Kızları dizisinin yönetmen yardımcılığını yapan 45 yaşındaki Eray Altay’ın ilk yönetmenlik tecrübesi olacak. Altay ayrıca Senarist ve Görüntü Yönetmeni.

Filmin oyuncu kadrosunda Ege Kökenli, Ekin Mert Daymaz ve Sarp Can Köroğlu yer alıyor. 1 saat 32 dakikalık filmin türü gerilim

Film Konusu

Mert, başarılı bir iş insanıdır ve çevresi tarafından çok sevilir. Fakat düzen konusunda takıntısı olan Mert, obsesif bir kişiliğe sahiptir. Beren'e aşık olduktan sonra da en büyük takıntısı Beren'i elde edebilmek olur. Beren ise geçmişinde kimsenin bilmediği sırlar saklıyordur.

Hüddam 3: Lamia

Korku serisi “Hüddam”ın üçüncü ve son filminin yönetmen koltuğunda Hüddam, Hüddam 2 ve Kuşatma Yedi Uyuyanlar yapımları ile tanınan Yönetmen Utku Uçar oturuyor. 2020 yılından beri ertelenen vizyon tarihi netleşen Hüddam 3’te Hakan Erkuran, Şeyda İpek Baykal ve Musa Has gibi oyuncular başrolde. Hüddam serisinin üçüncü ve son filminin süresi 1 saat 36 dakika

Film Konusu

Asaf, babasının intiharı ile sarsılır. Gerçeği öğrenmek ve kan bağının üzerinde olan lanete son vermek için babası Davut gibi Hüddam ilmine başvurur. Fakat Asaf bir şeyi bilmiyordur. Lamia, şimdiye kadarki diğer hizmetkârlardan çok daha kudretlidir. Asaf zorlu gerçekle yüzleşecektir. Korku serisi “Hüddam”ın üçüncü ve son filminin yönetmen koltuğunda Utku Uçar oturuyor.

İzleme önerisi

Yerli filmler her zaman önceliğim olmakla birlikte bu haftaki yerli filmlere dair bir heyecanım yok. Özellikle kadrosu ve beraber çalışmayı seven film ekibi sebebiyle bu haftaki favori filmim Asteroit Şehir.

Netflix

Netflix, her zaman köşemde yer almayabilir ama ilk yazımda yer vermeliyim çünkü. Black Mirror dizisinin uzun süredir beklenen yeni sezonu 15 Haziran itibariyle Netflix’te yerini aldı.

Black Mirror’ı Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Black Mirror dizisi tarihin en iyilerinden benim için. Netflix'te dün itibarıyla 6. sezonu görücüye çıktı.

Belki bu yazıyı okuyana kadar birçoklarınız bitirmiş olacak ama ben sakin ve uzun ömürlü bir tüketim düşünüyorum Black Mirror için. 4 senedir beklenen yeni sezon öncesi beklentim çok yüksek. Sürekli ters köşe olup yerimde duramadığım bir seyir planlıyorum. Gelecek hafta üzerinde konuşuruz. Black Mirror'un varlığı tek başına Netflix köşesi oluşturmak için yeterli diye düşünüyorum.

Sağlıkla ve sanatla kalalım...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.