Halıcı: Zeka, matematik ve mantık soruları benim hayatımın önemli bir parçası

Veli Sarıtoprak

Başkanın konuğu köşeme bu gün bir Türkiye markasını konuk ediyorum. Siyasetçi yazılımcı bilişimci başarılı bir işadamı ve bir sivil toplumcu, TÜSİAV’ın kurucularından Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı. Bir rol model insan. Lütfen iyi tanıyın Emrehan Başkanı…

Veli Sarıtoprak: Yaklaşık 30 yıldır Türkiye Zeka Vakfı Başkanı olarak toplum hizmetleri sunuyorsunuz. Bunlar hakkında genel bir bilgi verir misiniz?

Emrehan Halıcı: Sevgili Veli Başkan, çok teşekkür ederim. Türkiye Zeka Vakfı olarak ülkemizin ve insanlığın en değerli kaynağının özgür ve çok yönlü düşünebilen, düşündüklerini ifade edebilen, sorunlar karşısında farklı görüşleri dikkate alan ve koşulları değerlendirerek en uygun çözüm yollarını bulabilen bireyler olduğuna inanıyoruz. Kurulduğumuzdan bu yana da çok değerli hocalarımız ve çalışma arkadaşlarımla birlikte zekâ ve yeteneğin ön planda olduğu etkinlikler ve bunlara dayalı eğitim stratejilerinin belirlenmesine dönük çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Veli Sarıtoprak: Önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğinizi etkinlikler nelerdir?

Emrehan Halıcı: Sonbahar ayları bizim için yoğun geçen aylardır. 23-24 Eylül’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “Eğitim ve Sürdürülebilirlik Kongresi”ni düzenliyoruz. Ekonomik büyümenin ve sosyal gelişmenin doğal kaynakları tüketmeyecek şekilde ve gelecek nesillerin gereksinimlerini karşılayabilecek bir düzeyde sürdürülmesi gerektiğini ve her bireyin, günlük hayatındaki seçimlerle sürdürülebilirliğe katkıda bulunabileceğine inanıyoruz. Sürdürülebilirlik kavramının herkes tarafından önemsenmesi ve özümsenmesi gereğinden yola çıkarak bu kongreyi düzenleme kararı almış bulunuyoruz.

Veli Sarıtoprak: Yıllardır düzenlediğinizi ve büyük ilgi gören zeka ve yetenek kongreleriniz de var.

Emrehan Halıcı: Evet, zeka ve yeteneğin ortaya çıkarılması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin başta çocuklarımız olmak üzere her yaştaki insan için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda güncel gelişmeleri ilgili kişilere ulaştırmak, Türkiye’den ve dünyadan en iyi uygulama örneklerini katılımcıların dikkatlerine sunmak ve hep beraber daha iyisinin nasıl yapılabileceğini tartışmak üzere 21-22 Ekim 2023 tarihlerinde, Ankara’da ODTÜ Rektörlüğü iş birliği ile “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları” çerçevesinde, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde “9. Zeka ve Yetenek Kongresi”ni düzenliyoruz.

Veli Sarıtoprak: Sizi sorularınızdan ve düzenlediğiniz yarışmalardan da takip ediyoruz. Sorularla ilgili düşüncelerinizi nelerdir?

Emrehan Halıcı: Zeka, matematik ve mantık soruları benim hayatımın önemli bir parçası. Hem soru üretmek hem de soru çözmek benim vazgeçilmezlerim arasında ve bu iki süreç pek çok ortak özelliğe sahip. İkisi de düşünmeyi, olası bütün durumları titizce değerlendirmeyi ve ulaştığınız sonuçları denetlemeyi gerektiriyor. İkisinde de hedefe vardığınızda mutlu oluyorsunuz. Her zaman daha önce görmediğim, yeni ve farklı bir soruyla karşılaşmayı arzularım. Hele zor görünen ama yaratıcı ve kolayca açıklanabilen bir çözümü olan soruları çok beğenirim. Her soruyu çözerken aklınıza çeşitli cevaplar ve farklı çözüm yolları gelir. Bu fikirler sizi o sorunun doğru cevabına götürmese bile yeni soruların zeminini oluştururlar. Bu durum benim başıma çok sık gelir. Hatta kendi sorularımı çözerken bile sıkça aklıma yeni soru fikirleri gelir.

Veli Sarıtoprak: Bu konuda önümüzde hangi etkinlikler var?

Emrehan Halıcı: Şu an 28. Türkiye Zeka Oyunları Yarışması devam ediyor. İlgilenenler 2 Ekim 2023 gününe kadar yarışmaya kayıt olup katılabilirler. Bu yarışmada amacımız her yaştaki insanların düşünme ve problem çözme alışkanlıklarını ve yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunmaktır. Yarışmamız beş kategoride yapılıyor: Minikler, Çocuklar, Gençler, Yetişkinler ve Emektarlar. Yani hangi yaşta olursa olsun herkesin katılabileceği, beyin egzersizi yapabileceği bir yarışma. Eleme ve Yarı Final Sınavları internet üzerinden gerçekleşiyor. Final Sınavı ise yazılı olarak ODTÜ’de yapılacak.

Veli Sarıtoprak: Ülkemizin en uzun soluklu ve müzik kalitesi en yüksek yarışması olan TBD-HALICI Bilgisayarla Beste Yarışması” için neler söylersiniz?

Emrehan Halıcı: Yarışmamızı 30 yıldır kesintisiz yapıyoruz. Bilişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla müziğin bir araya gelişini bir yarışma heyecanı ile güçlendiren ve ülkemizde elektronik müzik yaratıcılarının ortaya çıkmasına olanak sağlayan TBD-HALICI Bilgisayarla Beste Yarışması, 30 yılda 3000’in üzerinde eser değerlendirmiştir. Asıl amacı bir yarışmadan çok, bilgi çağının tanımlarına uyan, teknolojiyi kullanan ve üreten, yaratıcılığı ve sanatı eyleme dönüştürebilen insanlara ticari kaygılardan uzak, kaliteli ve özgür bir üretim olanağı sunmaktır. Bu sene ana temamız “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” ve toplam 100,000 TL. ödül veriyoruz. Yarışmacılardan bestelerini oluştururken Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinden ve bizlere gösterdiği hedeflerden esinlenmelerini bekliyoruz. Yarışmaya son katılım tarihi 15 Kasım 2023.

EMREHAN HALICI HAKKINDA

Konya'da doğan Emrehan Halıcı, Konya Maarif Koleji mezunudur. Lisans ve Lisansüstü eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış ve aynı üniversitede bir süre asistanlık yaptıktan sonra HALICI Şirketler Grubu'nu kurmuştur.

Yurt içinde ve yurt dışında bilgisayar ve yazılım alanlarında birçok proje gerçekleştiren Emrehan Halıcı, ilk Türk bilgisayarının üretiminde yazılım sorumlusu olarak görev almıştır. Üniversite-sanayi işbirliği için yoğun çabalar harcayan Halıcı, ODTÜ Teknokent’in kurulmasında etkin rol almış ve ODTÜ-Halıcı Yazılımevi ile Türkiye’nin ilk teknoparkının kurucusu olmuştur.

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanlığı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Halıcı, Türkiye Bilişim Şuralarının düzenleme kurulu başkanlığını üstlenmiştir.

İş hayatında ve sosyal alanda yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan Halıcı, 2004 yılında ODTÜ öğrencileri tarafından “ODTÜ’lülerin İdealindeki Mühendis” ödülüne, 2017 yılında da Türkiye Bilişim Derneği ve TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği tarafından Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.

Müziğe özel ilgi duyan ve davul çalan Halıcı, bilgisayar destekli müzik teknolojisinin yurdumuzda tanınıp yaygınlaşmasına öncülük eden isimlerdendir. 1994 yılından beri "HALICI Bilgisayarla Beste Yarışması"nı düzenlemektedir.

Bilgi ve zekâya dayalı etkinliklere yoğun ilgi gösteren Halıcı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığı ve Dünya Satranç Federasyonu Asbaşkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1978 yılından beri TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde “Zekâ Oyunları”, 2003 yılından beri de Hürriyet gazetesinde günlük “Akıl Oyunları” köşesini hazırlayan Emrehan Halıcı’nın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan “Satranç”, “Zeka Oyunları Eğitimi”, Doğan Kitap tarafından yayımlanan “Akıl Oyunları” ve TÜBİTAK tarafından yayımlanan “Zekâ Oyunları” ve “Beyin Sporu” kitapları bulunmaktadır.

Emrehan Halıcı 2021 yılında “Dünyanın En Uzun Süre Zeka Soruları Hazırlayan Köşe Yazarı” olarak Guinness Dünya Rekortmeni unvanını almıştır.

21. Dönem Konya, 23. ve 24. Dönem Ankara milletvekili seçilen Emrehan Halıcı özellikle bilişim ve teknoloji alanlarındaki yasa çalışmalarında aktif görevler üstlenmiştir.

Uluslararası MENSA topluluğunun üyesi olan Emrehan Halıcı, Türkiye Zekâ Vakfı'nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.