Acısıyla tatlısıyla 2021 yılını da geride bıraktık. Yeni bir yıl, yeni umutlarla beraber yeni hedeflerinde olduğu bir yıl olsun diyorsanız mutlaka hedeflerinizi yenileyin ya da yenilemeyi bir kez daha aklınızın bir köşesinde mutlaka tutun.
Dünyanın birçok yerinde, her yaştan insanın yeni bir yıla girerken yapmayı alışkanlık haline getirdiği hedef listeleri oluşturmada dikkat edilmesi gereken bazı kıstaslar bulunuyor. Bu kıstasları yaparken hedeflerinizi iyi saptayın ki sonra şaşma olması ve sonunda hüzün yaşamayın.
Her yeni yıla girerken mutlaka yeni planlar yapılır, uzun hedef listeleri hazırlanır. Tabi hedefler olunca bunların gerçekleşmesi belki uzun zaman alacaktır ama vazgeçmeyin hedeflerinizin peşinden mutlaka gidin. Sonunda hüsran, sonunda üzüntü olsa da en azından hedefimi gerçekleştirmek için çaba ve gayret gösterdim diyebilesiniz.
Bu hedeflere ulaşmak kimi zaman sabır ve sebat istiyor. Her hedef ve başarı biranda gelmiyor, gelmez de. Onun için mutlaka kafanızda ikinci bir plan yapın ki sonunda uğraşmanıza değsin.
Biliyorsunuz hedefler her zaman kişiye özeldir. Kişilerin önce kendilerini tanımaları ve hedefleri koyarken içsel ve dışsal kaynaklarını farketmelerinin önemli. Mevcut durumunuzu göz önünde bulundurarak adım atmanızda fayda var.
Şu an hangi kaynaklara sahibim? Hedefim için bana katkı olabilecek nelere sahibim? Hedefime ulaşmak için kimlerle iletişime geçebilirim? Hedefim için hangi çevresel kaynaklara sahibim? Bu kaynakları nasıl hayata geçirebilirim diye beyin jimnastiği yapın.
Mevcut durum şu an sahip olunan kaynaklar, içinde bulunulan süreçtir. Mevcut durumu iyi anlamak hedefe ulaşmada katkı sağlar. Mevcut durumda bulunan içsel kaynaklar beceriler istek ve motivasyondur. Motivasyonunuz hiç kaybolmasın. Çünkü kaybettiğiniz anda kendinizi bir çaresizlik içinde bulursunuz aklınızda bulunsun.
Dışsal kaynaklar ise çevreden alınabilecek tüm pozitif katkılardır. Mevcut durumu saptarken kişiler kendilerine bu soruları sorarak hem farkındalık hem de tarafsız bakış açısı kazanabilirler. Her zaman olaylara farklı bir bakış açısı getirin ve farklı pencereden bakmayı unutmayın.
Koyduğunuz hedefler gerçekçi olsun, ütopik ve hayal ötesi hedefler sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Hedef koymak ile hayal kurmak farklı şeylerdir. Ulaşılmaz hedefler belirlemek ve sonrasında ulaşamamak kişiler için motivasyon kaybına ve bir süre sonra amaçsızlığa sebep olabilir. Bu yıl için belirlenen hedeflerin gerçekçiliği gözden geçirilmeli.
Hedefler kadar gerçeklik, yapılabilirlik de kişiye özeldir. Hedeflerin gerçekçiliğini anlamak için bu sorular üzerinde düşünülebilir: “Hedefime ulaşacağıma inanıyor muyum? Hedefimi gerçekleştirmek için ayırdığım süre yeterli mi? Bunlar sadece hedef koymak için mi koyuldu yoksa bu hedefe gerçekten odaklı mıyım? Hedefime doğru hangi eylem adımlarını atabilirim? Bu soruları akıl terazinizde iyi tartın ve gerçekleşebilme olasılığını aklınızdan çıkarmayın.
Hiç kimse hedefine doğru ilerlerken ilk adımda ulaşmıyor. Çoğu zaman karamsarlığa kapılırsınız, çoğu zaman hayal kırıklıklarınız olabilir ama hedeflerinizden vazgeçmeyin. Hedefler belirlendikten sonra hangi aşamalarda ulaşılacağını anlamak için basamaklar önceden belirlenmeli.
Kişilerin, hayatlarında kendi pozitif potansiyellerini ortaya çıkarmaları, benliklerini yaşayabilmeleri için hedef belirlemeleri önemlidir. Her yeni yılın başlangıcında veya istenen farklı zamanlarda hedefler belirlemek kişiler için adeta yol haritası oluşturur. Hepinize sağlıklı bir yıl diliyor, hedeflerinizin gerçekleşmesini temenni ediyorum….