HİCRİ YILBAŞI

Bahattin Demiray

Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir. Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu: (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim] Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.

Allah katında ayrı bir yeri olan Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır.

Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem a.s. ve Hz. Davud'un a.s. tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan sonra gemisini Cûdi Dağının üzerine konması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un gözlerinin açılması oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması, Hz. İbrahim'in (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail Aşûre günü doğması ve bu gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinde öğrenmekteyiz.

Böylesine feyizli, manâlı ve kudsî hâdiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrından beri kutlayarak ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nisbetle daha fazla hayır hasenatta ibadette bulunmuşlardır. Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, oruçlu geçirmeli yapılan tövbelerin kabul edeceğini hadislerde bildirilmektedir. Hadis-i şeriflerde (Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim] Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz.(Aşûrenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a] (Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşûre günüdür.) [Buhari,] Sıla-i rahim yapmalı, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşûre günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a) Aşûre tatlısı pişirmeyi sünnet sanarak pişirmek, bid’at olur, caiz olmaz. Ama sünnet demeden Aşûre veya başka herhangi bir tatlı pişirmekte mahzur yoktur. Bu inceliği iyi anlamalıdır. Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a) Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyhekî) Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunları özel gün ve gecelerde yapıp diğer günler yapmayan ve riayet etmeyen kimse, Aşûre günü, defalarca gusletse, Tevbe suresi 27 ayetinde dilediğinin tövbesini kabul eder ayetince kabul edilmeyeceği bildirilmektedir. (Aşûre günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece kurandan bir süre ve anlamı ile 40 hadis ile Tam İlmihal, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)

Hazret-i Hüseyin, 10 Muharremde şehit edildi. O yüce imamın şehit edilmesi, elbette bütün Müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali ve Hazret-i Hamza’nın şehit edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür, Peygamber efendimiz, Hazret-i Hamza’nın şehit edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde:(Matem tutan, ölmeden tövbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.) [Müslim] (İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.) [Müslim]

İnsan güzel ahlaklı olmalı, kötü huy ve amellerini terk etmeli, herkese iyilik etmeli, iyiliğe lâyık değil diyerek iyilikten vazgeçmemeli. Hiçbir zaman kan-kanla, idrar-idrarla, irin-irinle, süt de sütle, temizlenmez. Hepside de su ile temizlenir. İslamiyet'te su gibidir. Yüce Allahın kitabına uymak emirlerini yapmak suyla temizlenme gibidir. Haramları yemek içmek, günahlara dalmak düşmanlıkları sergilemek ve yasakladıklarını yapmakta idrar irin kan gibidir. itikada dair hükümler, İbadetlere ve amellere ait hükümler, Helal-haram olan şeylere, mubah ve mekruhlara ait hükümler, Ahlaka ait hükümler de yan çizmeler ve tembel tembel yapmayalım. Ahret yolculuğumuza ayet hadise duyarlı her türlü kötülükten alıkoyan namazla amelle, zikirle, duayla giden olalım, hayatımızda her ne olay olursa olsun şükredelim, sabredelim, zikredelim, ibadette sıkı yani dini yalnız kendisine halis kılarak Allah'a ibadet ve kulluk edelim. Selam ve duayla!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.