İNTERNET BAĞIMLILIĞI / İnternet büyüsü

Musa Altunsaray

İnternet statü verir: İnternet gizemlidir. İnternette çok az bir çaba ile çok iyi bir statü elde edebilirsiniz. Okulda kabul görmeyen, sevilmeyen, değer görmeyen bir öğrenci; bilgisayar oyun platformlarını saygın ve değerli bir üyesi olarak kabul görebilir. Kendisini oraya ait hissedebilir. Okulda sessiz, sakin, az sosyal olan bir öğrenci; internet kullanım becerileri sayesinde okulda saygın bir statü edinebilir. Devam ettiği okulda bilgisayarlardaki sorunları çok iyi çözen, akademik yönden zayıf bir öğrenci, bu becerilerinden dolayı saygınlık kazanabilmektedir.

İnternet özgürlüktür: İnternet, dünyanın her yerinde herkesin katılımına izin veren özgür bir ortamdır. Sınırsız bir şekilde istediğiniz kadar internet ortamında sörf yapabilirsiniz. İnternette herhangi bir mekân sınırı yoktur. Dünyanın herhangi bir bölgesindeki insanlarla iletişim kurma ve iletişim kuracağınız kişiyi seçme hakkı ve özgürlüğü vardır.

İnternette toplumsal denetin zayıftır: internet televizyonun aksine kontrol edilmesi ve denetlenmesi zor bir iletişim kanalıdır. İnternet yasal olmayan her türlü ideolojik düşünce için toplanma ve yayılması için uygun bir zemin sunar. Kontrol kullanıcıdadır. Herkes istediği düşünceyi bu arenada yayabilir. Her türlü toplumsal baskıdan uzaktır. Her türlü dürtünün yaşanması için ortam sağlayıcıdır.

İnternet sınırsızdır: internette sınır yoktur. İstenilen her saatte girilir ve kullanılır. İnternet yirmi dört saat kullanıma açıktır. Karışan, görüşen, sınırlayan olmaz.  Tüm dünya internet aracılığı ile açık bir toplum haline gelmiştir. Sınırlar kalkmıştır. İnternet ortamında hemen hemen bütün ülkelerde dolaşabilirsiniz. Alış veriş yapabilirsiniz.

İnternet kontrolsüzlüktür: internet ortamından kontrolsüz davranışlar sergilenebilir. Bunu uygun bir zemin vardır. Gerçek hayatta kontrollü olanlar, bu ortamda kontrolsüz bir şekilde dürtülerini yaşayabilir. Gerçek kimliğinin dışında davranışlar sergileyebilir.

İnternette kontrol kişidedir: internette kontrol tamamen kişidedir. İster girer, ister çıkar. İstediği kadar internette sörf yapar. Açma ve kapama onun iradesindedir.

İnternetin ödülü boldur: insan beyni ödülün peşinde koşar. İnternet ödülün bolca olduğu bir alandır. Bilgisayar oyunu oynarsınız, level atlarsınız, oyun kazanırsınız, çeşitli hediyeler kazanabilirsiniz. Ödül, eğlendirme, heyecan bol olunca daha uzun süre internette kalabilirsiniz. Bu da bağımlılıklara yol açabilmektedir.

İnternet pasif değil aktif bir eğlencedir: internette siz ne isterseniz, neyi ararsanız bunu kendiniz karar verirsiniz. Televizyonda ise katılımcı değilsiniz, pasif bir izleyicisinizdir. İnsanlar kendi kontrolünde olan şeylere daha çok ilgi duyarlar.

İnternette seçenek çoktur: internette sayısız seçenek vardır. oyun, müzik, bahis, canlı yayın, bilgi, görüntü, konuşma, moda, alış veriş, gibi….  Merak ettiğiniz aklınıza gelen pek çok şeyi bura görme ya da öğrenme olanağına sahipsiniz.

İnternet dikkat gerektirmez: internette dolaşıyorsanız, büyük bir dikkate gerek kalmaz. İstediğiniz zaman durdurup, arada başka işler yapıp tekrar kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Özellikle dikkat eksikliği olan çocuklar için yararlı bir etkinliktir.

Stresle başa çıkma aracıdır: internette vakit geçirmek stres atmak için uygun bir zemin hazırlar. Çok renkli bir dünya olduğu için, içinde her türlü çeşitliliği ve alternatifi barındırır. Canınız sıkıldı müzik dinle, eğlenceli bir oyun oyna, film izle, büyülü dünyada dolaş, yeni yerler, yeni oyunlar keşfet, bütün bunlar stres atıcı ve uzaklaştırıcı etkiler yapar. Yeni heyecan yaratan etkinlikler, yeni umutlar ve heyecanlar yaratabilir. Gerçek dünyanın stres yaratan ortamların kısa süreliğine de olsa uzaklaşmış olursunuz. Ya da büyülü dünyada uyuşup kalırsınız.

İnternette sanal oyunlar sınırsızdır: internette sanal oyunların pek çoğu sonsuz. Keşfedilecek önü açık bir dünya. Oyunlar sürekli güncelleniyor. Oynanan oyunlarda ödül boldur. Özellikler genç beyinlere göre tasarlanmışlardır.

İnternet trans halidir: internette oynanan oyunlarda trans halde kendinizden geçebilirsiniz. Heyecan, coşku, kazanma arzusu gibi heyecanlar kişiyi sarıp sarmalar.  Oyunlar öyle tasarlanmıştır ki, içine kolaylıkla dalabilir, oyun oynarken zamanı unutabilirsiniz. Akış halinde olursunuz. (Ögel, 2012)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.