Anne baba olarak aşağıdaki uyarılar doğrultusunda çocuklarınızın davranışları gözlemlerseniz, çocuğunuzun internet bağımlılığına doğru gidip gitmediğinin ipuçlarını elde edebilirsiniz.
Aşırı yorgunluk: Bilgisayarla tanıştığından beri sabahları kalkmakta zorlanıyor mu? Sabah akşam sürekli bir uyuşukluk hali görülüyor mu? Bu durum çocuklardaki uyku düzenindeki değişikliklerden ve yetersizliklerden kaynaklanabilir. İnternetle fazla uğraşanların ilk fedakârlıkta bulundukları şey uykularıdır.
Akademik Sorunlar: Pek çok aile çocuklarının bilgisayarda ödev yaptıklarını, ders çalıştıklarını düşünür. Bundan dolayı da bilgisayardan pek fazla şüphe duymazlar. Çocuklar ders çalışmak ve ödev yapmak için internete girerken, internetin sihirli dünyasına kendisini kaptırabilmektedir. Çünkü internet dünyası, çocukları çekebilmek için profesyonelce hazırlanmış ve tasarlanmış; çok kolay girilebilen ve kolayca uygulanabilen sitelerle doludur. Ödülü boldur. Ödülü hemen verir. İnsanın doğasında kolay olana kaçmak vardır. Ders çalışmak yorucu ve zahmetli bir iştir.
Hobilerine Olan İlgisinde Düşüklük: Çocuğunuz daha önceden yapmaktan keyif aldığı hobilerini takip etmiyor ve yapmaktan geri kalıyorsa, bunu bir uyarı işareti kabul ederek; çocuğunuzun neyle, nasıl vakit geçirdiğini yakın takibe almanızda yarar vardır. İnternet pek çok hobiyi anlamsız hale getirebilmektedir. Çocuğunuz internette, bilgisayar oyunları ya da başka yeni alanlara yönelmiş olabilir.
Arkadaşlarından Uzaklaşma: Çocuğunuz eskisi gibi arkadaşları ile birlikte olmak istemiyorsa, sizinle bir çok yere gelmekten imtina ediyorsa (alış-veriş merkezleri, doğa gezileri, misafirlik gibi..) dikkat etmekte yarar var. İnternet bağımlılığı sonucu edindiği sanal arkadaşlıklar ve internette ilgilendiği pek çok şey, çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına yol açabilmektedir. Bu tür bağımlılıklar gelişmesiyle birlikte, çocuklar ailesine ve arkadaşlarına karşı mesafeli bir tutum geliştirirler.
Söz Dinlememe ve Karşı Çıkma: Aileler çocuklarının bilgisayar ve internet kullanımını sorgulamaya başladıklarında çoğunlukla kızgınlık ve öfkeyle karşılaşırlar. Çocuklar anne babasına, şu şekilde tepkisel bir savunma ile karşı çıkabilmektedirler. “ödevlerimi yapıyorum, ara sıra sıkılınca da, eğlenmek için oyun oynuyorum; bunu abartıp durmayın” gibi sert tepkiler gösterebilmektedirler. Hatta aileler bilgisayar ve internet kullanımına sınır getirdiklerinde ya da bilgisayar ve internet ellerinde alındığında daha sert ve kavgacı bir tutum sergileyebilmektedirler. İnternetin kısıtlanması ya da engellenmesi bağımlılık gelişmiş ergenlerde, yoksunluk duygusu yaşanmasına ve kendisini kötü hissetmesine yol açar.
GÜNLÜK İNTERNET KULLANIMINDAN SORUNLU İNTERNET KULLANIMINA GEÇİŞ
Sorunlu internet kullanımı hatalı düşünce yapısından ve davranış örüntülerinden kaynaklanır. Sorunlu internet kullanımı; çevrimiçi ortamdaki eylemleri kontrol etmede güçlük çekme olarak adlandırılır. Çoğunlukla aşağıdaki özelliklerle tanımlanır.
- Kişi interneti sonlandırmaya niyetlense de, buna devam eder.
- İnternet kullanımı kişinin düşünce ve davranışlarını yönlendirir.
- İnternet kullanımı imkânsız hale geldiğinde kişi hoş olmayan duygular hisseder.
- İnternet olumsuz duygulardan kaçmak için kullanır.
- İnternet kullanımı işinin başkaları veya kendisiyle çatışmasına neden olur.
Hem günlük internet kullanımı hem de sorunlu internet kullanımı kişilerin sosyal bağlamıyla ilişkilidir. Yani aile, arkadaşlardan destek görememe ya da arkadaşları tarafından dışlanma, kişinin günlük kullanımdan, sorunlu kullanıma geçmesine yol açar. Çünkü internette gelişen sosyal ilişkiler ve pekiştirmeler sanal ortamda kalma ihtiyacının artmasına yol açar.