İNTERNET BAĞIMLILIĞI/İnternet bağımlılığı nedir?

Musa Altunsaray

* Sürekli olarak interneti düşünme, yapılacak aktivitelerin hayalini kurma gibi internetle ilgili aşırı zihinsel uğraş içerisinde olma,

* Aşırı internet kullanımı isteğinin önüne geçilememesi

* İnternet dışında geçirilen zamanın kişide rahatsızlık yaratması ve önemini yitirmesi

* İnternet kullanımını kontrol etme, azaltma ya da tamamen kullanmamaya yönelik başarısız girişimlerin olması,

* İnternetten yoksun kalındığında aşırı sinirlilik hali, huzursuzluk, çökkünlük ve saldırganlık olması

* Kişinin aile, okul, iş ve sosyal hayatının giderek bozulması olarak tanımlanır.

İnternet bağımlılığında, kişinin bilgisayar kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybederek; zamanının büyük bir kısmını internette dolaşarak ya da bir şeyler yaparak geçirmesiyle birlikte, sorumlu olduğu pek çok şeyi aksatması, internet bağımlılığının en önemli göstergelerindendir.

İnternet bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı, sohbet/chat bağımlılığı, bilgisayar oyunları bağımlılığı, patolojik (hastalıklı) internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, internet aracılığı ile kumar ve bahis oyunları bağımlılığı, rol oyunları bağımlılığı ve alış-veriş bağımlılığı gibi bağımlılıkların hepsi, farklı kavramlar olarak karşımıza çıksa da; sonuçta bütün bu bağımlılık türlerinde, kişi bilgisayar kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybetmiştir. Kişi sanal dünyada çok fazla zaman geçirmekte ve geri kalan her şeyi (evi, işi, okulu ve ailesini) ihmal etmektedir. Bütün bu bağımlılık türlerini internet bağımlılığının türevleri olarak görebiliriz.

İnternet Bağımlığı Tanısı

Psikiyatrinin sınıflandırma kitabı DSM IV ‘te internet bağımlılığı tanılama kriterleri aşağıda verilmiştir. Buna göre, internet bağımlılığı için aşağıdaki 8 ölçütten 5 tanesinin var olması gerekir.

İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş.

İnternete bağlı kalma süresinde artışa ihtiyaç duyma.

İnternet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimlerde bulunma.

İnternet kullanımının azaltılması durumunda yoksunluk belirtileri.

Başlangıçta olduğundan daha uzun süre internette bağlı kalma.

İnternetin aşırı kullanılması yüzünden ilişkiler, okul ve işle ilgili sorunlar yaşama.

İnternete bağlı kalabilmek için aile üyelerine, terapiste veya başkalarına yalan söyleme.

İnternete bağlı kalındığı süre içerisinde duygulanım değişikliği olması.(umutsuzluk, suçluluk, ankisiyete depresyon gibi.)

Bir kişide İnternet bağımlılığı tanısı konulmasında, internette geçirilen zaman ölçütü nedir? Zaman ölçütünün ne kadar olması gerektiği hususunda çeşitli görüşler var. Bunlardan kabul gören en uygun görüş; kişinin meslekle veya okulla ilgisi olmayacak şekilde boş vakitlerinde; haftalık 30-35 saatlik bir süreyi internet başında geçirmesi, “normal bir yaşam” olarak görülmemektedir. Kişinin boş vakitlerinde haftalık 30-35 saatlik internette bağlı kalıp, bir şeyler yapması, normal bir internet ilişki olarak kabul edilmemektedir. Bu daha çok bağımlılık olarak görülmektedir. (Feindel, 2019).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.