• İnternet bağımlılığı, her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlıktır.
• Diğer bağımlılıklara göre daha erken yaşlarda başlar.
• En büyük risk grubu 12-18 yaşları arasındaki ergenlerdir.
• İnternet bağımlılığı erkeklerde kızlara göre 2-3 kat daha fazla görülür.
• Kızlar daha çok okuyarak ya da sohbet programlarında vakit geçirirken, erkeklerin spor ve şiddet oyunlarını tercih ettiği görülmektedir.
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte ortaya yeni bağımlılık türleri çıkmıştır. İnternet bağımlılığı da bunlardan biridir. Her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen internet bağımlılığı diğer bağımlılıklara göre daha erken yaşlarda başlamaktadır. Özellikle 12-18 yaşları riskin en yüksek olduğu dönemler olarak görülmektedir. Cinsiyetler arası farka bakıldığında ise internet bağımlılığının erkeklerde kızlara göre 2-3 kat fazla olduğu görülmektedir. Ayrıca erkekler ve kızlar arasında internette geçirilen zamanın içeriği açısında da bazı farklar vardır. Kızların daha çok okuyarak ya da chat programlarında sohbet ederek zaman geçirirken, erkeklerin spor ve şiddet oyunlarını tercih ettiği görülmektedir. İnternet bağımlılığının toplumda görülme olasılığı %1.8'dir. (Tarhan, 2017)
İnternet Bağımlılığının Özellikleri:
İnternet bağımlısı olmayan kişiler, internetteki zamanlarını daha çok haber okuma, alış-veriş, daha fazla bilgi araştırma ve eğitim sitelerine girerek harcamaktadırlar. Çok abartılı zaman ayırmamaktadırlar.
İnternet bağımlısı olan kullanıcılar ise; film-müzik siteleri, oyun siteleri, sohbet odları, pornografi siteleri ve sosyal medya sitelerinde daha çok zaman ayırmaktadırlar. Sohbet odaları ve oyunlar filtre programları ile engellenir ise, kullanıcılar zamanlarını haber okuma ve bilgi edinmeye ayırarak, daha az zaman harcadıkları gözlenmiştir.(Günüç- Kayri,2008)
Kişinin sıkıntı giderme, boş zamanı doldurma ve arkadaş edinme amacıyla İnternet üzerinden yaptığın çevrim içi sohbetleri ve sosyal medya takiplerinin, internet bağımlığının gelişmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
Sosyal beceriler konusunda kendisini yetersiz hisseden, yüz yüze ilişkilerde güçlükler yaşayan, fiziksel görünümünden hoşnut olmayan, kişiler arası ilişkilerde kendisine güvenmeyen insanlar kurdukları elektronik iletişimlerle kendilerini daha rahat hissedebilmekte, bu türdeki ilişkileri, gerçek ilişki ve iletişime tercih edebilmektedir.
Özellikle ergenlik döneminde çekingen, utangaç ve kendisine güvensiz ergenler için sanal ortam, kişilikleri tanıma ve uygun davranış biçimlerini test ederek öğrenme olanağı sağlayabilir. Bu araçlar sayesinde farklı kişileri, kültürleri ve sosyal dünyayı tanıyarak, iletişim kurarak sosyal çevresini geliştirebilir.
İnternetin yanlış kullanımı, internet bağımlılığına yol açabileceği gibi, seks, kumar, alış-veriş vb. internet haricindeki diğer davranış bağımlılıklarını besleyici bir rol üstlenerek, ikinci bir risk oluşturmaktadır. Çünkü internet, kişinin bu yeni risk alanlarına daha kolay erişim sağlamasına yol açmaktadır. (Ögel,2012)