İNTERNET BAĞIMLILIĞI/İnternet büyüsü

Musa Altunsaray

İnternet aracılığı ile elde ettiğimiz imkânlar hepimizi büyüledi. Hayal dahi edemeyeceğimiz şeyleri yaşayabilme, ulaşabilme olanakları sağladı. İnternet hepimizi öyle etkiledi ki, hepimizi kendisine hayran bıraktı. Çılgınca bir hızla gelişerek hepimizi etkiledi ve onsuz bir yaşam tasavvur edemez hale geldik. Ya da, onsuz yaşamın daha zor olacağına dair bir inanç yerleşti. Etkisi altına almadığı kimse kalmadı; yediden yetmişe hepimizi sarıp sarmaladı. Özellikle akıllı cep telefonları aracılığı ile internet 7/24 hizmet veren acil servis elemanına dönüştü. Hangi saatte olursa olsun her an bizim hizmetimizde olan, göreve hazır bir sihirbaz gibi. Fakat şunu da aklımızdan çıkarmamalıyız. İnternet asla, dikensiz gül bahçesi değil. Bazen bizi acıtan dikenleri de var.

İNTERNETİN BİZİ BÜYÜLEMESİNE NEDEN OLAN ETKENLER

Şu şekilde sıralayabiliriz. (Ögel,2012)

İnternet emek gerektirmez: En kısa zamanda en az maliyetle bağlantı sağlayabiliyoruz. Yer değiştirmene gerek kalmadan; evden, işten, yolda, otobüste her yerde, her zaman yanı başımızda bizi bekliyor.

İnternet sorumluluk gerektirmez: internet yaşamda sorumluluk almak istemeyen kişiler için bulunmaz bir mekândır. Kimliğini gizleyebilirsin, yüz yüze iletişim yoktur, söylediklerinin sorumluluğunu üzerine almayabilirsin, kişi ve gruplarla kabul edilme endişesi taşımadan iletişim kurabilirsin. Dilediğin şekilde açık biri olabilirsin.

İnternet sosyalleşme aracıdır: gerçek hayatta ulaşamayacağın ve iletişim kuramayacağın kişilerle tanışma ve görüşme fırsatı sağlar. Diğer insanlarla ve gruplarla iletişimini artırır. Benzer ilgi alanına sahip insanları bir araya getirir.

Göz kontağı kurmanıza gerek yoktur: kendini ifade edemeyen, yüz yüze iletişin kurmaktan çekinen ya da heyecanlanan kişiler için internet kolay bir iletişim aracıdır.  İnternette göz göze, yüz yüze gelmenize gerek yoktur. Uzaktan kimseyle yüzleşmeden rahat bir şekilde yazışabilirsiniz.

İnternete başarı kazanmak ve takdir toplamak, gerçek günlük hayattan daha kolaydır.

Sanal olarak takdir edilmek, insanın kendisine duyduğu güvenin ve kendisine verdiği değerin artmasına yol açabilmektedir.

Kendini ifade etmek, internette daha kolaydır: internet duygu ve düşüncelerinizi daha kolay ifade etmenizi kolaylaştırırken, hayır diyemeyenler internet ortamında daha kolay hayır diyebilmektedirler. Yazarak duyguları ifade etmek daha kolay olduğu için daha çok tercik edilebilmektedir. İnternette yüzünü görmedikleri insanlarla dertleşmek daha kolay olduğu için bazen daha derin ilişkilerin gelişmesine yol açabilmektedir.

Bir grubun parçası olmak çok kolaydır: insan bir gruba ait olmak ister. İnternet ortamında gerçek hayatın aksine, bir gruba dâhil olmak, kabul edilmek, onaylanama ve oraya ait hissedebilmek daha kolay olabilmektedir. Meslek grupları, hemşeri dernekleri, ortak ilgi gruplarına daha kolay girilebilmekte ve aitlik yaşanabilmektedir.

İnternet yeni bir kimliktir: kimliğimizin farklı yönleri vardır. Modern yaşama uyum sürecinde, çevremize farklı kimliklerle iletişim kurabiliriz. Aile ve iş yaşamımızda farklı kimlikler edinebiliriz. Bazen de sanal dünya da olmak istediğimiz idealize kimliklerle iletişim kurabiliriz. Ya da tamamen farklı bir kimlikle iletişim kurulur. Örneğin: küçük bir kız çocuğunun kendisni yetişkin bir hanımefendi gibi tanıtması ya da bazı amaçlarına ulaşmak için farklı kimlikler kullanılması gibi…

İnternette isteğin kimliğe bürünebilirsin.(kim olmak istiyorsan) :Anonimite temel kuraldır internette. Kimse sizim kimliğinizi bilmez. Kendinizi saklayabilirsiniz. Bu nedenle de özgür davranabilirsiniz. Akademisyenseniz, sıradan sade bir vatandaş, sıradan bir vatandaşsanız bir profesör olabilirsiniz. Kendi kimliğinizi tehlikeye atmadan yaşayabilirsiniz. İnternet ortamında hayallerinize uygun bir kimlik ve yaşam profili çizebilirsiniz. Her renge ve kılığa bürünebilirsiniz. Fiziksel olarak zayıf, cılız, bakımsız biriyseniz; manken gibi gösterebilirsiniz.

İnternette buluşmak kolaydır:  arkadaşlarınızla bir araya gelmeden, farklı evlerden, şehirlerden internet ortamında buluşup, sohbet edebilir, oyunlar oynayabilirsiniz.  Çok ekonomik bir şekilde daha uzun bir süre iletişim kurabilirsiniz. Yorulmadan konforlu bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.