İtibardan tasarruf olmazmış-mışş

Süreyya Terzioğlu

Sayıştay raporları Cumhurbaşkanlığı harcamalarını ortaya koyuyor.

Başlangıçta Türkiye Cumhuriyeti başbakanları için yeni bir merkez olarak tasarlanan ve inşasına 2013 yılında başlanan yapı 2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmişti. Bu yapı artık Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak anılıyor. Külliye içerisinde 15 Temmuz Şehitler Abidesi, Beştepe Millet Camii, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve Cumhurbaşkanlığı Konutu bulunuyor ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle beraber yürütme organının merkezi olarak işlev görüyor.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali hesaplarını denetlemek ile görevli Sayıştay, denetlemekle yükümlü olduğu kurumların mali faaliyet, karar ve işlemlerini kurumların hesap verme sorumlulukları çerçevesinde denetliyor, sonuçlarını başta TBMM olmak üzere kamuoyu ile paylaşıyor. Sayıştay'ın merkezi yönetim bütçesi kapsamına giren kamu idarelerine dair hazırladığı denetim raporlarına internet adresi üzerinden 2013 yılına dek ulaşmak mümkün.

Sayıştay’ın paylaştığı verilere göre, 2013 yılında cumhurbaşkanlığı için belirlenen başlangıç ödeme tutarı yaklaşık 158 milyon liraydı. Tutarın 2016’da 1 milyon 245 bin liraya ulaşmasının ardından, parlamenter sistem terk edilmeden hemen önce, 2017’de tutar 663 milyon lira olarak kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişinin ardından, 2018’de 845 milyon liraya ulaşan Cumhurbaşkanlığı ödeneği, 2021’de 4 milyar liraya, yani 4 yıl içinde 5 katına ulaşmış durumda.

Cumhurbaşkanlığının yıl içinde yaptığı harcamalar, kimi yıllarda ödemelerin konsolidasyonu adına gelecek dönemlere de aktarılmış, özellikle bu dönemlerde yıl içinde yapılan toplam harcamaların başlangıç ödeneğine oranında büyük farklar gözlemlenebiliyor.

2021 Cumhurbaşkanlığı Günlük Harcama Tutarı 10 Milyon Lira

Sayıştay’ın yıl sonu denetim raporlarına göre, 2021, da yılı dahil olmak üzere Cumhurbaşkanlığı adına yapılan tüm harcamaların günlük tutarlarını hesaplamak yada görmek mümkün.

Bu bilgiye göre, 2018’de 4 milyon lira olan ortalama günlük harcama tutarının 2021’tarihinde 2,2 katına ulaşması çok can sıkıcı. Yani bu hesaba göre bu 2021 de Cumhurbaşkanlığı yıllık harcamalarının günlük ortalaması 10 milyon liranın üstünde.

Sayıştay tarafından her yıl denetimi yapılan kurumların başında Cumhurbaşkanlığı geliyor. Sayıştay’ın internet sitesinde 2021 yıl sonu raporunda Cumhurbaşkanlığı için ayrılan başlangıç ödemesi 4.039.453.000 Türk Lirası iken yıl sonu gerçekleşen toplam ödeme tutarı ise 3.653.795.907,29 Türk Lirası olduğu görülüyor.

Peki bugüne bakalım Hükümetin başının ABD ziyaretinde maliyeti 4 milyon dolar.. Askeri kargo uçağı ile taşınan makam araçları, gelen ekibin geceliği 1000 dolar olan konaklama maliyetleri, I love Erdoğan yazan onlarca kamyonun 1 saatlik maliyeti 300 dolar, Büyük reklam panolarına verilen “Türkiyeye yatırım yap” isimli panoların maliyeti günlük 60 bin dolar, Konya ve Antep belediye başkanlarının ve yakın ekibinin bütün masrafları, onlarca gereksiz gazetecilerin maliyetleri, Erdoğan’ın kaldığı süit odanın geceliği 25 bin dolar, beraberinde giden uçakların bekleme maliyetleri, son gezide giden 6 uçak gitmişti hesap ortada, yapılan masraflar saray harcamaları olarak hesaba geçiyor.

İtibardan harcama kesilmez diyen hükümetin başı, eğitimi sisteminin, sağlık sisteminin, milli güvenliğin, Türkiye Cumhuriyeti'nin asil halkının itibarını düşünmeden yaptığı bu harcamaları hangi hak ve gerekçe ile yaptığına bir bakmak lazım. Bugün gereksiz harcama giderlerini düşürmek amaçlı memurların işe gidiş gelişlerinde kullandığı servis araçlarının kaldırılma kararından, Öğretmenlerin çay içmek için kullandıkları sıcak suyu engellemesine, emeklinin maaşları için “dipsiz bir kuyu gibi çözmek mümkün değil “ diyen bir zihniyetin dile gelmesine kadar, askerimizin polisimizin, doktorumuzun, işçisinin, tüm emekçisinin itibarının olmadığını gösteren harcama kesintileri, az ve yetersiz haklar ve maaş bir yana itibar için milyonların çöpe atıldığı bir ABD ziyareti yapılabiliyor. Hiçbir ülkenin cumhurbaşkanı bu tarz bir gösteriş ve düşüncesizce bir harcama yapamaz. Tabi liyakatli ve ülkesine gerçekten hizmet eden gelişmiş ülkelerden bahsediyorum, sömürülen ülkelerden bahsetmiyorum. Normal bir yolcu uçağı ile, belki iki üç koruma ile mütevazi, aklı başında , bir yolculuk yapar ve o harcamanın da hesabını verir. Hediyeleri ise komik rakamlarla alınan göstermelik sadece nezaket hediyeleridir. Bizim cebimizden çıkan bu harcamalar artık iyice zıvanan çıktı. Yazık ki bunu görecek olgun ve yeterli bilgiye sahip insan sayımız çok az.

Allah kitap deyip müsriflik yapanların, okyanustan abdest alırken bile israf etmeyiniz diyen bir peygamberin ümmeti olmadıklarını, sadece göstermelik bir din yaşadıklarını buradan da görmek mümkün…

Ülkemizin hak ettiği şekilde yönetilmesi dileğiyle ….

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.