İYİP’i kimse kurtaramaz

Erol Tosun

İYİP kurulalı yaklaşık 6 yıl oldu olmadı, ancak daha 6 yılı tam doldurmadan parti dağılma sürecine girdi, liderlik farklı bir durum, genel başkanlık ayrı bir durum!

Meral Abla kısa bir zaman umut gibi gözüktü. MHP’nin dışladığı kim varsa, orada yer bulamayan kimler varsa, ilk etapta onlarla birlikte yola çıktı. Kadın genel başkan diye toplumun değişik kesimlerinden demokrasiye duyarlı vatandaşlardan da ilk etapta İYİP’e az da olsa yönelim oldu. İlk kuruluşta kurucu olan, katkı sunan eski ANAP’lı, DYP’li, yeni arayış içerisinde olan partisi olmayanlar, mevcut partileri beğenmeyenler gibi toplumun her kesiminden vatandaş ve siyasetçilerin ilgi duyduğu parti oldu.

Kısa bir süre Meral Abla seçime giremeyeceğini anlayınca CHP’nin kapısını çaldı. CHP, Türk demokrasisi için tarihin olağanüstü kıymetli sayfalarına yazılacak unutulmayacak fedakârlık yaptı. İYİP seçime girsin diye CHP’nin sabır küpü 7'nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üstün çabası ile CHP’den istifa eden milletvekilleri ağlayarak, bağırlarına taş basarak Türk demokrasisi için yaşamda su kadar önemli olan can suyunu İYİP’e vererek heykelleri dikilecek görevi yerine getirdiler. 15 milletvekili ve kurum olarak CHP sayesinde İYİP’in seçime girmesi sağlandı.

İlerleyen süreçte belediyeler için işbirliği yapıldı, bu durumda toplumda karşılık buldu. Birçok büyükşehir, il ve ilçeler ortak liste ile kazanıldı. İYİP belediyelerde personel alımında bürokrat atamalarında, ihaleler kazanmalarda etkin oldu, tabiri caizse çoğu yerde Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere nemalandı. Bu esnada bir adım daha atıldı; Türk demokrasi tarihine elmas sayfalarla geçecek parlamenter sistemden yana olan birbirinden farklı düşünen 6 siyasi parti bu mevcut ucube sisteme karşı seçim işbirliği yaptılar.

Buraya kadar çok güzel ancak birden 3 Mart 2023'te masadan bir hışımla kalktı Meral Abla, aynı masa etrafında 1 yıl birlikte oturup, yüz yüze baktığı genel başkanlara hakaret ederek yüksek perdeden ağır konuşmalar yaptı. 72 saat sonra masaya geri döndü ancak bu üç günde partisinden istifalar başladı. İşte Abla'nın yüksek çabaları ile partisi İYİP’in batış sireni o gün ötmeye başladı. İYİP’in yukarı giden ivmesi, tam tersi yöne aşağıya doğru döndü. Abla 9.96 ile finişi tamamladı. Partide dedikodu bitmedi, "parayla Mv. satılmasından", ağır topların istifa furyasından, tek başına seçime girmeye, oğlanın çuvalla para işine girmesinden, özel kaleminin yaptıklarına yara iyice derinleşti ve kangren haline geldi. Bu hızlı çöküşü durdurmak için Abla ne yaparsa yapsın mümkün değildi.

Siyaset güven işi, güven kaybolunca attığınız dikişler tutmaz. Meral Abla’nın adı artık "güvenilmez"e çıktı, kim ne yaparsa yapsın İYİP tarihin tozlu sayfalarında az zaman sonra -yani yerel seçimlerden hemen sonra- yerini alır. Harakiri gerçekleşti, dönüş yok. İYİP 4 ay sonra kapıya kilit vurur, o nedenle CHP seçim ittifakı ile hiç bir şey kazanmaz, sadece İYİP’e 3-5 belediye meclis üyesi kazandırır; olan CHP’nin fedakâr emekçilerine olur.

İnişe geçen Abla'ya yeniden güç vermeye, can suyu vermeye, hayat öpücüğü kondurmaya hiç gerek yok; tarla kurumuş vaziyette, burada ne ekerseniz ekin ürün alamazsınız. Bizden söylemesi!

İYİP ‘le işbirliği yapmak için iyiniyetli çaba gösteren CHP için yılanla aynı torbaya girmekten farksız olurdu, bunun farkında olmak gerekir, iyi ki işbirliği olmadı. Siyaseti bilen bir yazar olarak söylüyorum; Meral Abla, kendisi aday olsun hiç bir yerde % 1’i geçemez. Çünkü yerel seçimde vatandaş partiden ziyade adaya ve kişiye OY VERİYOR! Bu gerçeğin bilinmesinde sayısız yararlar var. Demokrasi çare rejimidir, unutmamak gerekir!

Yazımızı; “Beni bir defa kandırırsan bu senin ayıbın, beni ikinci defa kandırırsan bu da benim en büyük ayıbım." sözü ile bitirelim ve yorumu sizlere bırakalım!

Demokrasimiz için çok önemli mihenk taşı olan yerel seçim virajına girdiğimiz sürecin ülkemize güzellikler getirmesi temennisiyle... Yalanlara kanmayın!

Umudunuzu hep koruyun!

NOT: “Varlığı, kazandıramayan siyasetçinin yokluğu da bir şey kaybettirmez!”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.