TÜRKSOY’un Japonya turnesinde Türk devletleri Büyükelçileri çok aktif iştirak ettiler. Turne boyunca Büyükelçilik diplomatları Türk sanatçılarını tek başına bırakmadılar. Sıcak ilişkiler ortamında Türk dünyası sanatçıları kendilerini evlerinde olduğu gibi his ettiler. 12 ülkeden 50 sanatçının katıldığı turnenin Japonya’daki ikinci konseri Yokohama şehrinin en önemli konser salonu olan Kenmin Kyosai Mirai Hall’de gerçekleştirildi. Konserde sanatseverleri Türkmenistan’ın Tokyo Büyükelçisi Gurbanmammet Elyasov ve Azerbaycan’ın Tokyo Büyükelçisi Gürsel Ismayılzade sevinçle selamladı.
Türkmen Büyükelçi Gurbanmammer konuşmasında TÜRKSOY’un 25. yılını kutladı ve tüm etkinliklerde Türkmen sanatçıları da konserlere renk kattılar, dedi. “Türkmenistan ile TÜRKSOY’un gittikçe daha derinleşen ilişkilere sahip olduğu ve bunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un büyük emeği olduğu bir gerçektir”, dedi. “Türkmenistan’ın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un çok değer verdiği İpek Yolu’nun canlanmasına yönelik çalışmaların en büyük ayaklarından biri kültürdür, demiştir. Bu kapsamda TÜRKSOY Türk dili konuşan ülkeler arasında olağanüstü çalışmalar yapıyor ve ülkelerimizin kültürel değerlerini tüm dünyada başarıyla tebliğ ediyor”, dedi.
JAPONLAR, GARAYEV’İ VE AYTMATOV’U BİR DAHA HATIRLADILAR
Azerbaycan Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Gürsel İsmayılzade ise; “Azerbaycan TÜRKSOY’un en aktif üyelerinden biri ve gerçekten de TÜRKSOY’un tüm çalışmalarında kilit rolü oynuyor. Özellikle bugün burada gerçekleştirilen konserde Doğumunun 100. yılında ünlü Azerbaycanlı Besteci Gara Garayev’in bir eserinin de icra edilmesi bizim için çok değerli bir olaydır. TÜRKSOY, Türk kültürünü dünyada tanıtmak için fevkalade önemli çalışmalar yürütüyor. TÜRKSOY’un 25. yılını kutluyorum ve başarılı çalışmalarıyla Türk kültürünü dünyada daima şerefle terennüm etsin, diyorum”.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV Azerbaycan Büyükelçisi İsmayılzade’nin konuşmasının ardından, kendisine TÜRKSOY’un Gara Garayev’in doğumunun 100. yılı için özel olarak hazırladığı tabağı hediye etti, ayrıca TÜRKSOY hakkında sıcak konuşmalarından dolayı kendisine bir daha teşekkür etti ve şöyle dedi: “Elbette, Türk halklarının çok kadimlerden günümüze dek gelmiş renkli kültür değerlerini tebliğ etmek, dünya halklarına anlatmak ve tanıtmak, TÜRKSOY’UN öncelikli görevleri sayılır. Ve TÜRKSOY, yer kıtasının tüm kutuplarına Türk sanatını, müziğini, edebiyatını, örf adetlerimizi tüm geleneklerimizi tanıtmaktan mutluluk duyuyor. Biz bunu seve-seve yapmaya devam edeceğiz”.
Yaklaşık 90 dakika süren konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Hakasya (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçılar sahne aldılar. Her Türk devlet sanatçılarının gösterileri, şarkıları Japonlar tarafından sürekli alkışlarla karşılanmış oldu. Renkli konserden çok memnun kaldıkları hallerinden, sevinçlerinden gözükmekteydi.
Konserin sonunda coşkulu alkışları ile beğenilerini ifade eden Japon sanatseverler, uzun süre boyunca salondan ayrılmayarak, sanatçılarla fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler.
2016 yılında Türk Dünyası'nın milli enstrümanlarının bir araya getirilmesi ile kurulan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası ve TÜRKSOY üyesi ülkelerden tanınmış solistlerin katılımıyla gerçekleştirilen TÜRKSOY Japonya Turnesi olağanüstü başarıyla devam ediyordu.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararı ile 2018 yılını Doğumunun 100. Yılında Gara Garayev ve Doğumunun 90. Yılında Cengiz Aytmatov Yılı olarak ilan eden TÜRKSOY, gerçekleştirdiği Japonya turnesinde Türk dünyasının öncü isimlerini de unutmadı.
Gara Garayev'in 100. Yılı münasebetiyle orkestra repertuarına bestecinin ''Kızlar Dansı'' isimli eserini dâhil eden TÜRKSOY, Tokyo şehrinde bulunan Akasaka Konser Salonu'nda gerçekleştirilen konseri Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. yılına ithaf etti. Cengiz Aytmatov'un hayatını anlatan kısa film gösterimi ile başlayan etkinlikte Kırgızistan Eski Kültür Bakanı, Sultan Rayev, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdat Amrayev, Tsukuba Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sei Matsushita ve TÜRKSOY Kırgızistan Temsilcisi Hojogeldi Kuluyev'in Cengiz Aytmatov hakkındaki konuşmalarını Japonlar hayranlıkla dinlediler. Nasıl olsa Aytrmatov bir dünya yazarıydı ve yazar hakkında geniş bilgi elde ettiler.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası konserde sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.
TÜRK SANATÇILARININ AFİŞLERİ JAPONYA SOKAKLARINI BEZEDİ
Alkışlarla sahneye davet edilen etkinliğin özel konuklarına TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından TÜRKSOY Tabağı ve "2018-doğumunun 90 yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'u Anma Yılı" etkinlikleri için hazırlanan, "Cengiz Aytmatov'u Okumak" isimli sanat albümü hediye edildi.
Düsen Kaseinov teklifi ile hazırlanan, Cengiz Aytmatov'un kitaplarından ilham alınarak resmedilen değerli eserler ve Türk Dünyası ressamlarının resimlerini de gösteren Albümde, Aytmatov'un eserlerinden “Dağlar Devrildiğinde”, “Dişi Kurdun Rüyaları”, “Gün Olur Asra Bedel”, “Beyaz Gemi”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Elveda Gülsarı”, “Yüz Yüze”, “Toprak Ana”, “Cengiz Han'a”, “Küsen Bulut”, “Deniz Kıyısında”, “Koşan Ala Köpek”, “Cemile”, “Deve Gözü” gibi dünya dillerine çevrilmiş birçok esere yer veriliyor.
Dünyanın dört bir yanından toplanın enstrümanların sergilendiği müzede hazırlıklar aylar öncesinden gerçekleştirildi. TÜRKSOY ve Müze arasında geliştirilen işbirliği sonucunda TÜRKSOY Halk Çalgıları Japonya Turnesi’ne Hamamatsu şehri de eklenmiş oldu. Müze üyelerinin ve bölgede yerleşik halkın davetli olarak katıldığı konser sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı. Konser öncesinde TÜRKSOY ile gerçekleştirilen işbirliği ve Türk dünyası müzik aletleri hakkında misafirlerle ayrıntılı bilgiler paylaşan müze direktörü Kazuhiko Shima, farklı ülkelerden seçkin sanatçıları Hamamatsu Müzik Aletleri Müzesi’nde bir arya getirdiği için TÜRKSOY’A teşekkürlerini iletmiş oldu.
Turneye katılan sanatçıların tamamının yer aldığı etkinlik yaklaşık 2 saat sürdü. Konser sırasında heyecanlı dakikalar geçiren izleyicilere, orkestranın kullanmakta olduğu enstrümanlara dair çeşitli sorular da soruldu. Soruları doğru cevaplayan sanatseverlere TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası DVD’si armağan edildi.
Başkent Tokyo’ya yaklaşık üç saatlik mesafede bulunan Hamamatsu şehrinde gerçekleştirilen konserde sahne alan sanatçılar, konser öncesinde Müzeyi gezme fırsatını da buldu. Orkestra’ya Kırgızistan’dan katılan ses sanatçısı Janar Turatova sevincini şöyle ifade etti: “Burada kurulmuş olan bu Müze bizim için âdete bir cennettir. Bu kadar farklı enstrümanı daha önce bir arada görmemiştim. Umarım böylesine güzel Müzeler dünyanın dört bir yanında çoğalır. Bugüne dek Japon halkı bizleri harika bir şekilde sıcaklıkla karşıladı, TÜRKSOY’ UN bu turnesinde yine unutulmaz anılar biriktirdim. Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret ve bu özel mekânda vermiş olduğumuz konser, bu anıları hiç zaman unutamam”, dedi.
ÖZBEK SANATÇIDAN ANLAMLI HEDİYE
TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası Japonya Turnesi’nde yer alan Özbek sanatçı Rovşancan Yunusov, turne boyunca gösterdiği performansla izleyicilerin en çok beğendiği sanatçılardan biri oldu. Hamamatsu Müzik Enstrümanları Müzesi’nde tüm seyircileri coşturan Rovşancan Yunusov, büyük alkış alan performansının ardından Doyra’sını müzeye hediye etmek istediğini ifade etti. Yunusov: ‘’Burada harika bir Müze oluşturulmuş ve bu güzellikleri görmemize vesile olan TÜRKSOY’a teşekkür ediyorum. Konser öncesinde Müzeyi gezerken dünyanın dört bir yanından enstrümanların olduğunu gördüm ancak milli enstrümanımız Doyra’nın bu Müzede yer almadığını öğrendim. Doyra’mı hem Türk dünyasının, hem de Özbekistan’ı temsilen bu güzel müzeye hediye etmek istiyorum’’ dedi. Sanatçının sözleri seyircilerden büyük alkış alırken Müze direktörü Kazuhiko Shima bu özel hediye için sanatçıya ayrıca teşekkür etti. “Bu enstrümanın, Müze var olduğu sürece özenle korunacağını ve milyonlarca insanların göreceğini uyumuyorum”, sevinçle ifade etti.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrasının Japonya turnesi kapsamında bulunduğu Japonya'da bir dizi resmi temaslarda bulundu. İlk olarak Japonya Kültür İşleri Ajansı Başkanı Ryohei Mıyata ile makamında görüşen Kaseinov kendisine TÜRKSOY “Tabağı’nı hediye etti. Ayrıca TÜRKSOY hakkında ve Türk dünyası sanatı, edebiyatı kadim kültürü hakkında detaylı bilgi aktardı, TÜRKSOY'un çalışmalarından örnekler verdi. Toplantıda Kırgızistan eski Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev ve elçilik yetkilileri de hazır bulundu.
Gerçekleşen başka bir etkinlikte TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Meguro konseri öncesinde Meguro Belediye Başkanı Eiji Aoki’yi makamında ziyaret etti. Belediye Başkanına teşekkürlerini ileten ve konser hakkında bilgi veren Düsen Kaseinov ve Kırgızistan Eski Kültür Bakanı Sultan Rayev, Belediye Başkanına geleneksel Kazak kıyafeti olan Çapan hediye etti.
Akşam gerçekleşen konserde çok heyecanlı anlar yaşanmış oldu. Meguro Belediye Başkanı, Kaseinov’un hediye verdiği Çapanı giyerek konsere geldi ve bu güzel jesti ile Japonya ve Türk Dünyası sanat adamlarının gelecekte de güzel işbirliği yapacaklarına işaret etmiş oldu.
Türk Devlet ve Toplulukları sanatçıları Japon’ya turnesinde yerli insanlara mutlu anlar yaşatmış oldu. Japonya topraklarından ayrılırken seyircilerin sevinç gözyaşlarını görmeğe değerdi…
Türk sanatçıları Japonya Turnesinde