Yemek, yemek adına ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.
Cemal Süreya “Günde beş defa yemek yesem kahvaltının verdiği keyfi hiçbir öğünde bulamam” diyor. Siz ne düşünürsünüz bilmem ama demini almış bir bardak çay yanında, kızarmış bir dilim ekmek üstüne beyaz peynir ve çilek reçeli. Off değmeyin keyfime.
Türk mutfağında kahvaltı kültürü başlı başına bir öğündür. Aslında en doyurucu öğündür de diyebiliriz. "Kahvaltı" kelimesinin kökeni "kahve altı" anlamındadır. Dolayısıyla kahveden önce anlamını taşır, kahve içmek bizim için, yani Türk kültüründe kahvaltı sonrasında yapılan sohbet ve güncel haber paylaşımıdır aynı zamanda. Dertleşmek için en güzel zamandır. Mutfağımızda her öğünde olduğu gibi kahvaltı sofralarımız da çok zengin. Sanırım hiçbir ülkede bu kadar zengin ve çeşitli kahvaltı sofraları bulamazsınız, sofradan aç kalkmanız mümkün değil.
Osmanlı toplumunda sadece iki öğün yemek yenilirdi. Sabahları genellikle çorba içilirdi, bu alışkanlık Anadolu'nun kırsal kesimlerinde hâlâ devam etmektedir. Yörelere göre değişen birçok çorba çeşidimiz var. Bizim evde de zaman sabahları tarhana çorbası pişer. Özellikle kış aylarında harika olur. Yanında zeytin ve bayat ekmek benim tercihim, siz nasıl yersiniz? Güneydoğu'da Gaziantep'e giderseniz Sabahın erken saatlerinde birçok küçük lokantada Beyran çorbasını görürsünüz, gerçekten damak çatlatan bir lezzet.
Bu geleneksel çorba çoğunlukla sabah kahvaltısı olarak tercih edilir.
Adana, Antep, Urfa'ya gittiğinizde sabah ciğeriyle nam salmış birçok lokanta bulabilirsiniz, susamlı pideleri de cabası.
Ege Bölgesi denilince aklımıza özellikle zeytin ve zeytinyağı ve tabii ki onlarca farklı doğal otlar, çeşit çeşit reçeller gelir.
Karadeniz denilince ise mıhlama, mısır ekmeği ön sırada yerine alır.
Velhasıl kelam evet kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var.
Kahvaltı sofralarına çok yakışan bir tarif vereceğim.
MUHAMMARA
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 5 çorba kaşığı acı biber salçası
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz
*Yarım su bardağı zeytinyağı
*3 çorba kaşığı çekilmiş bayat ekmek içi
*2 diş sarımsak (dövülmüş)
*1 tatlı kaşığı kimyon
*Yarım çay kaşığı karabiber
*Yarım limon suyu
Arzuya göre 100 gram Ezine beyaz peyniri
Hepsini birbirine karıştırıp isterseniz taze ekmeğin üzerine sürüp tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Güzel ülkemin, güzel insanlarına SEVGİ’yle..