-Tahliye Taahhütnamesi
Kira sözleşmesi sırasında mutlaka talep etmiş olduğumuz bir evrak haline gelen Tahliye taahhütnamesi yaşanılabilecek sorunlarda gerekli müracaatların yapılabilmesinde önemli bir yol izlemektedir.
Birçok müşteri danışman firma dışında kendileri kontrat hazırlamaktadır. Benim tavsiyem mutlaka kiralama sürecinde profosyonel danışmanlık almanız yönünde olacaktır. Böylelikle yapılan araştırmalar sonucunda finansal açıdan belirli kriterleri geçmiş müşteriler kiracınız olabilir, yaşanabilecek olumsuzluklarda maddi ve manevi zarara uğramadan çözüm sürecinde yanınızda olurlar.
-Konut İhtiyacı ile Tahliye
Taşınmazı kendisi, eşi veya çocuklarının kullanma ihtiyacı ile kira aktinin sonunda hak sahibi tahliye davası açabilir. Tabi bu aşamada ihtiyacın gerçek ve samimi olması esastır. İhtiyaç sahibinin kirada oturması, sağlık problemleri, tahliye tehdidi altında bulunması yada çocuklarının evlenmesi gibi ihtiyacın haklılığını belirleyecek unsurlar aranmaktadır. Böylelikle ihtiyacınızdan dolayı kiracının tahliyesini gerçekleştirebilirsiniz.
-Taşınmazın Yeniden İnşaa ve İmar Maksadıyla Tahliye
Gayrimenkulun yeniden inşaa ve imar maksadıyla veya bu süre zarfı içerisinde oturulmasının mümkün olmadığı durumlarda hak sahibi tahliye davası açabilir. Tabi bu durumda inşaat isteğinin samimi olması, bu talebi destekler nitelikte belediyeden alınan proje veya yapıcı firma ile imzalanan sözleşme ve örnek belgeler ibraz edilmek zorundadır.
-Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye
Aynı kontrat senesi içinde kiracının 2 ay kira bedelini ödememesi veya geç ödemesi durumunda hak sahibi noter aracılığı ile ihtar çekme hakkına sahiptir. Çekilen 2 ihtar sonrasında kiracının tahliyesi istenilebilir.
-Kiracının veya Eşinin Aynı Belediye sınırları İçerisinde Oturabileceği Konutun Bulunması
Kiracının veya Eşinin Aynı belediye sınırları içerisinde mevcut oturulabilir konutunun bulunması durumda hak sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir. Bunun için herhangi ihtar veya ihbara gerek yoktur. Dava açma süresinde herhangi bir sınırlama olamamakla beraber istenildiği zaman bu dava açılabilir.
-Kiralanan Yerin Devri Halinde Tahliye
Her iki tarafın anlaşmasına bağlı kalan kontratta ayrıca bir madde olarak belirtilmediği sürece kiracı, kiralanan bir yeri kısmen veya tamamını 3.sahışlara devredemez. Bu madde hükmüne uymayanlar herhangi bir ihtara gerek kalmadan sulh Mahkemelerinde tahliye davası açabilir fuzuli işgal hükümlerinin uygulanmasını isteyebilir. Kiracıya ise akde aykırılıktan dava açılabilir.
Yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek için en başta önlem alın, üzülmeyin...