Özellikle global pandemi sonrası tüm insanlığın yoğun ilgi gösterdiği ruh sağlığı konusuna bu gün de bir psikolog işkadını ile devam edeceğim. Başkanın konuğu köşemize TÜSİAV Ruh Sağlığı Platformu Eşbaşkanlık Psikoloğ Büşra Kiriş’i misafir ettim. Bu keyifli röportajı ilgiyle okuyacağınıza yürekten inanıyorum.
Veli Sarıtoprak: Öncelikle bu röportajı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Okuyucularımızın sizi daha iyi tanımaları adına kendinizden bahsederek başlayabilir misiniz?
Büşra Kiriş: Ben teşekkür ederim. İsmim Büşra Kiriş. Lisans eğitimimi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) psikoloji bölümünde onur öğrencisi olarak tamamladım.
Lisans dönemimde Ankara Şizofreni ile Yaşamayı Öğrenme ve Destekleme Derneği (AŞDER) üyeleri ile süpervizyon kapsamında paylaşım toplantıları düzenledim, birebir ve grup görüşmeleri yaparak şizofreni hastaları ile çalıştım. Doktora tez projelerinde, Kansas Üniversitesi ve ODTU öğrencilerine gönüllü asistanlık yaparak ‘Kayıp ve Yas Dönemindeki Süreçler’, ‘Emzirme Dönemindeki Annelerin Çevresel Problemleri’ ve ‘Erken Çocukluk Döneminde Şema Oluşumunda Ebeveyn Etkisi’ konularında araştırmalar yaptım, birebir görüşmeler sağladım.
Mezuniyetimin ardından stajımı tamamlamış olduğum özel bir psikolojik danışmanlık merkezinde ‘Psikolog/Eğitim Koordinatörü’ olarak çalıştım, bir yandan gerekli eğitimleri tamamlayarak meslekî yeterliliğimi geliştirdim.
Şu anda Turan Güneş Bulvarı’ndaki ofisimde danışmanlık hizmeti vermekteyim.
Terapi sürecini ‘psikoloji biliminin insan hayatına dokunuşu’ olarak değerlendiriyorum ve çoğunlukla Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi uygulayarak, danışanlarımın problemlerine ışık tutmak ve zorluklar karşısında psikolojik sağlamlıklarını artırmak amacıyla profesyonel destek sağlamaktayım.
Veli Sarıtoprak: Mesleğinizin en zor yönleri nelerdir? Nasıl başa çıkarsınız?
Büşra Kiriş: Mesleğimizin en zor yönlerinden biri, bazı danışanların tedavi sürecinde motivasyonlarını kaybetmeleridir. Bu nedenle, tedavi sürecinde motivasyonlarını korumak ve yeniden canlandırmak için farklı teknikler kullanırız. Ayrıca, bildiğiniz üzere her insan birbirinden farklıdır, bir danışanıma çok faydalı gelen bir şey başka bir danışanımı çok kötü hissettirebilir. Her danışanımda farklı hayat hikayelerini dinleyerek kendimi onların yerine koyuyorum ve “Ben bu danışanın yerinde olsaydım bana ne iyi gelirdi, hangi terapi tekniğine ihtiyaç duyardım” sorular soruyorum.
Veli Sarıtoprak: Psikolog olarak, insanların hayatlarını nasıl etkilemek istersiniz?
Büşra Kiriş: Psikolog olarak, insanların hayatlarını daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamalarına yardımcı olmak isterim. İnsanların zorluklarla başa çıkabilmeleri, kendilerine güvenmeleri, olumlu düşünme becerileri geliştirmeleri, ilişkilerinde daha iyi iletişim kurmaları ve kendilerine saygı duymaları gibi konularda yardımcı olmak istiyorum. Böylece insanların daha sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamalarına katkı sağlamak istiyorum.
Veli Sarıtoprak: Toplumda psikologlardan destek almaya karşı bir çekince var. İnsanlar hangi durumlarda psikoloğa gitmelidir?
Büşra Kiriş: Evet dediğiniz maalesef ki doğru. Maalesef diyorum çünkü bunun bilgi eksikliğinden kaynaklı bir önyargı sonucunda oluştuğunu ve toplum sağlığı adına aşılması gereken kritik bir konu olduğu fikrindeyim. İnsanlar genellikle bir durum “sorun” haline gelmeden uzmana danışmaktan çekiniyorlar. Burada sorundan kastettiğim şey kişinin günlük aktivitelerinde bozulmalar, iş performansının düşüşü, ikili ilişkilerin zarar görmesi, strese bağlı fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkması ve bir takım psikiyatrik hastalıkların semptomlarının ortaya çıkması oluyor. Bunlara ek olarak yakınları bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edip kişiyi yönlendirebiliyor veya büyük ısrarlar sonucu psikoloğa başvuruluyor. Sebeplerine baktığımda ne kadar anlaşılır bir durum olsa da rahatsız olunan konunun bu derece büyüdükten sonra bir uzmana başvurulması, psikolojik destek sürecini uzatabiliyor; bu da hem maddi hem de manevi olarak kişiye daha çok yük demek. Bu yüzden tavsiyem ruh sağlığı uzmanlarını psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önleyici mecralar olarak görmeye çalışmak. Eğer baş etmesi güç duygu ve durumlar yaşıyorsanız; en başta kaygı, yetersizlik, umutsuzluk, hayattan tatmin olamama gibi duygular deneyimliyor ve stresinizi yönetmekte zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurmanızı tavsiye ederim. Bunun haricinde hastalık, bir yakının kaybı, taşınma, ekonomik kriz, iflas, taciz, yaralanma, afetler gibi ani ve beklenmedik şekilde oluşan durumlar yaşadıktan sonra bir psikolog desteği almanızı tavsiye ederim.
Veli Sarıtoprak: Etkili bir psikoterapi süreci için danışanlardan beklenenler nelerdir?
Büşra Kiriş: İlk olarak danışanların psikoterapi seanslarına düzenli katılımlarını sağlamak danışanlardan beklenenlerin başında yer alıyor diyebiliriz. Bununla birlikte seanslara vaktinde katılmaları da çok önemli. Danışanların psikoterapi sürecinin emek isteyen, inişli çıkışlı ve uzun bir süreç olabileceğinin farkında olmaları çok önemli. Sürece başlar başlamaz bir değişim görmeyi beklemeleri maalesef gerçekçi bir yaklaşım olmuyor. Bu noktada sabırlı olmak ve psikolog ile işbirlikçi bir tutum sergilemenin önemini vurgulamak isterim. Danışanların psikolojik destek alma konusunda herhangi bir çekinceleri veya ön yargıları var ise bunu baştan açık bir şekilde psikolog ile paylaşmaları ve soru işaretlerini gidermeleri etkili bir psikoterapi süreci için oldukça önemli.
Veli Sarıtoprak: TÜSİAV ile nasıl tanıştınız?
Büşra Kiriş: Bildiğiniz üzere topluma etkili olan şeylerin başında ilk olarak medya ikinci olarak ise sivil toplum kuruluşları gelir. Sivil toplum örgütleri, halkın çeşitli kesimlerinden meydana gelen bir grup insanın aynı hedef ve istekler doğrultusunda birleşerek sistematik bir şekilde çalışmaları doğrultusunda oluşur. Bu örgütler genel olarak insan haklarının uygulanması ve herkesin daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için çalışır. Sivil toplum örgütlerinin temel amacı temsil ettiği kitlenin hukuki haklarını savunmak, ekonomik destek sağlamak, demokratik menfaatlerini anlatmak, doğal afetlerde ekipman sağlamak, sağlık hizmeti vermek, arama kurtarma çalışmalarına katılmak ve çevreyi korumaktır. Ben de bir ruh sağlığı çalışanı olarak yapmak istediklerimin sadece psikologluk ile sınırlı kalmasını istemedim. Ankara’da “Sivil Toplum Kuruşulu” denildiği anda akla ilk gelen isim ise Veli Sarıtoprak bu işin duayenidir. Ben de sivil toplum hayatıma onun yanında girmenin gururunu taşıyorum ve şu anda TÜSİAV Ruh Sağlı Platformu başkanlığını yürütüyorum.
Veli Sarıtoprak: Danışanlar sizlere hangi kanallar aracılığı ile ulaşabilir? İletişim bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?
Büşra Kiriş: Sosyal medya hesabım üzerinden benimle iletişime geçebilirler. İnstagram @pskbusrakiris hesabımdan bana diledikleri zaman ulaşabilirler. İnternet sitemiz www.psikologbusrakiris.com ve mail adresimiz psikologbusrakiris@gmail.com İletişim için telefon numaramız 0555 842 48 32. Ofisimizin adresi ise Turan Güneş Bulvarı 709. Sokak 1 Numara Daire 8
Veli Sarıtoprak: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Büşra Kiriş: Bir ruh sağlığı uzmanına başvurmadan iyi bir ön araştırma yapılması gerektiğini hatırlatmak isterim. Sahte psikologlara karşı dikkatli olunması ve başvurulacak kişinin konu ile ilgili yeterli donanıma sahip olup olmadığının kontrol edilmesi çok önemli. Bu noktada kişiden ayrıntılı özgeçmiş talep etmekten ve çevrenizde bu konuyla ilgili bilgi sahibi olabilecek kişilere danışmaktan çekinmeyin. Beni konuk ettiğiniz için çok teşekkür ederim.