Bu yazımda ikinci dünya savaşı sırasında doğan, Barış adındaki çocuktan bahsedeceğim. Barış Manço 2 Ocak 1943 yılında İstanbul da doğdu. Barış Manço gerçek anlamda sanatçıydı. Barış Manço: müzisyen, şarkıcı, besteci, düzenlemeci, söz yazarı, oyuncu, TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin… Barış Manço aslında daha birçok kişidir. 56 yıllık yaşamına birden fazla insana yetecek kadar hayat sığdırdı. Bizler Barış Manço’yu daha çok 1972 yılında kurduğu Kurtalan Ekspres ile tanıdık. Kurtalan Ekspres grubundan önce 1958 yılında Kafadarlar grubunu kurdu. Kol düğmeleri şarkısının kaydını bu grup zamanında aldı. 1969 yılında Fransa da “ VE” diğer bir adıyla “ ETC” grubunu kurdu. 1970 yılında Moğollar ile birleşti. Bu grup 1 yıl sonra dağıldı. Ölüm Allah’ın Emri, Gamzendeyim Deva Bulmam, Küheylan, Lambaya Püf De, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Aynalı Kemer, Gülpembe, Dönence gibi nice şarkılar yaptı. Şarkılarını bu yazıda yazmakla bitmez. Şarkılarını bir neslin tamamı çok sevdi. Müzik dışında daha birçok başarılı işlerde bulundu.
1990 yılında Türk Japon dostluğu kapsamında Tokyo Soka Üniversitesinde konser verdi. 1991 ve 1995 yıllarında yolu tekrar Japonya ya düştü. 1988 yılında TRT 1 de 7’den 77’e programıyla tüm yaş gruplarına hitap etti. Adam Olacak Çocuk programıyla bir neslin çocuklarına dokundu. “ Dişlerini fırçala, ıspanağını ye, arabada arka koltukta otur “ dediğini birçok kişi hatırlar. Belli bir yaşın üstündeki kişilere “ İkinci Kahvaltı”, “Dönence Dünya Turunda”, “ Dere Tepe Türkiye”, “ 4x 21 Dolu Dizgin” adında bir tolk Show programı yaptı.
Barış Manço kısa hayatına koca bir dünya sığdırdı. Bizler bir hayatı bitiremezken o hepimize yetecek kadar yaşadı. Düşünsenize bizlerin yaşadığı gibi tabiri caizse ot gibi yaşamadı. Hayatı boyunca sürekli yaşadı ve doludizgin yaşadı. Şuan şarkılarını düşünce saymakla bitmiyor. Barış Manço’nun bir tane de “ Baba Bizi Eversene” adlı filmi vardır. Yazımda Barış Manço hakkında daha çok kısa bir bilgi verdim. Barış Manço 1 Şubat 1999 yılında Moda’daki evinde kalp krizi geçirerek vefat etti. Ölümünün ardından Moda’daki evi müze haline getirildi. Ardından sadece “ Ah Barış Abi, aşk olsun!” diyebildik. Adam Olacak çocuklar ve nicelerinin kulağına bayram günlerinde kulağına aynı şarkı gelir. Ölümünün 20. Yılında seni özledik Barış Abi…