‘Uçan daire’den kastımız uzay araçları ya da ufolar değil. Aile bütçelerini zorlayan, vicdanları sızlatan konut fiyatlarındaki yükseliş…
Pandemi günleri ile dünyada hiçbir şey eskisi gibi değil artık. İnsanların alışkanlıkları değişti, günlük hayatımıza yenilikler geldi, ekonomi yara aldı. ‘Üreten Türkiye’ olmanın avantajıyla kısa sürede toparlanacak ülkeler arasında yer alsakta enflasyon canavarı cebimize gözünü dikti.
Her alanda artan fiyatlar için önlemler alınmaya çalışılıyor. Fırsatçılar ise ellerini ovuşturmaktan geri durmuyor. Özellikle son 1 yılda yüzde 100’den fazla artan konut fiyatları, deprem felaketinin ardından vicdanları da sınıfta bıraktı…
Çeşitli konut kampanyaları ile fiyatlar aşağı çekilmeye çalışıldı; olmadı!
Uyarılar ve denetimler arttı ama sorun artmaya devam etti!
Deprem felaketinin ardından yetkililer, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, odalar, halk bölgeye yardıma koştu. Gidemeyen evindeki montunu, botunu, battaniyesini gönderdi. Yıkıntıların içinden çıkabilenlerin büyük bir bölümü göç etti. Konteyner ve çadır kentler kalanlar için kuruldu. Göç edenlere yurtlar, belediyeler ve halk kucak açtı. Ödeme gücü olanlar Ankara, İstanbul ve Antalya başta olmak üzere farklı kentlerde kiralık daire aradı. Kimi telefonla anlaştı bölgeye gittiğinde fiyat artışıyla karşılaştı. Kiminin hesabı uymadı vazgeçti.
Peki ne olacak bu konut fiyatları… Örneğin vatandaşlar, biz, yani hepimiz barınma ihtiyacını karşılamak için kazanılan maaşlara yakın ya da onun da üzerindeki kira fiyatlarını ne zamana kadar, nasıl ödeyeceğiz?..
MÜLK SAHİPLERİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:
“Her dönemde olduğu gibi maalesef bu dönemde de fırsatçılar ortaya çıktı. Deprem sonrasında Ankara’daki konutlarda kiralar yüzde 15 ila 50 arasında arttı. Ankara’nın merkez ilçelerinde yüzde 50’ye varan artışlar söz konusu, diğer ilçelerde de yüzde 20 artışların olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; Sincan’da deprem öncesinde 3 bin lira olan bir konuta, deprem sonrasında 5 bin civarında ücret isteniyor. Öncelikle depremde evlerini kaybeden vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı konut sorunu, Ankara'mızın da içinde olduğu tüm Türkiye'yi etkisi altına alan önemli bir ülke sorunudur. Emlak krizine bir çare olarak, emlak fırsatçılarından kaynaklanan şikayetlerin sayısını azaltmak için yetkililere önerimdir; deprem bölgesindeki illerimizin tamamında yabancılara mülk satışı gerçekleşmesi kesinlikle yasak olmalıdır. Tüm vatandaşlarımızı 'Kardeşhane' Platformumuza bekliyoruz . Depremden etkilenen ve kalacak eve ihtiyacı olan vatandaşlarımız, sayfamız üzerinden paylaşıma açılmış ev listelerine ulaşabilir ve ev sahipleri ile iletişime geçebilirler. Son zamanlarda kiralık ve satılık mülklerdeki fahiş fiyatlarla ilgili sanki emlak danışmanlarının fiyatı belirlemede bir inisiyatifi varmış gibi lanse edilmektedir. Fahiş fiyatı yaratan ortamı emlakçılarımızın yarattığı algısı son derece yanlış bir durumdur. Konutta talebi fırsata çevirenler mülk sahipleridir.”
ANKARA’DA KİRALAR ÜÇE KATLANDI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram da Hürriyet’e yaptığı açıklamada, deprem felaketinin ardından Ankara’da kira artışlarının üçe katlandığına dikkat çekerek, “Etimesgut’ta 20 yıllık 3 oda 1 salon bir konut, iki bin liraya kiraya verilemezken şu anda aynı konut 6 bin liradan ilan sitesine kiraya konuluyor. Eryaman’da 50 metrekare 1+1 bir konut ise 8-10 bin lira civarında iken Çayyolu’nda aynı standartlardaki konut 15 bin liraya kadar kiraya verilebiliyor” diye konuştu.
Adalet Bakanlığı, deprem ve salgın dönemlerinde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön gören yasa için teknik çalışma başlatırken, uzmanlar yüzde 25’lik kira artışının sürmesi gerektiğine dikkat çeken açıklamalar yapıyor.
MANSUR YAVAŞ: ANKARA HEPİMİZİN EVİ
Depremzedeler için ‘Evim Yuvan Olsun’, ‘Evim Evindir’ gibi kampanyalar hem bakanlıklar hem de yerel yönetimler tarafından devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ise bulundukları kentleri terk etmek zorunda kalan afetzedeler için Mamak Araplar Mahallesi'ndeki Eserkent Sosyal Konutları ile birçok misafirhanenin kapılarını açtı. 4 bin 500 depremzede vatandaşı Mamak Araplar Mahallesi’nde bulunan Eserkent Sosyal Konutları’nda, Kesikköprü Yerleşkesi ve diğer misafirhanelerinde ağırlayan ABB, 3 öğün sıcak yemek ile sağlık, çamaşırhane, giyecek hizmetleri veriyor. Ayrıca uzman personel tarafından psikolojik destek sağlanıyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın “Ankara hepimizin evi. Daima başımızın üstünde yeriniz var” açıklamasının ardından deprem bölgesindeki çalışmalarını da artıran Büyükşehir Belediyesi, ömrünü tamamlayan otobüsleri mobil duş, berber ve çamaşırhaneye dönüştürdükten sonra Kahramanmaraş’a TIR’lardan oluşan 100 kişi kapasiteli duş ve çamaşırhane merkezi kurdu. İlçelerde ise özellikle boşta duran konutlar ile evleri müsait olanlar depremzedelere kapılarını açtı.