Kulluktan bireye Cumhuriyet'imizin 100. yılı

Erol Tosun

Cumhuriyet'imizin 1 asra dayandığı, içerisinde bulunduğumuz bu ayda, 29 Ekim 1923’ten günümüze kadar süreci yıl yıl anlatan Cumhuriyet 100. Yıl kutlamaları için neden görkemli hazırlık yok?

29 Ekim’e 1 aydan az bir zaman kaldı; devlette, okullarda, büyük kurumlarda çok büyük hazırlık göremiyoruz.

Cumhuriyet'i nasıl kurduk?

Savaşları nasıl kazandık?

Cumhuriyet'i kurarken ne zorluklar çektik bunların bu topluma anlatılması gerekmez mi?

Cumhuriyet'le ilgili paneller yapılması, tarihçilerin Cumhuriyet'i anlatması, kitapçıkların fasikül fasikül basılıp şehirlerin önemli meydanlarında, okullarda ücretsiz verilmesi gerekmez miydi?

Tiyatrocularımıza bütçeden pay ayırarak en güzel Cumhuriyet konulu tiyatro yapmaları olamaz mıydı?

Kuruluş, kurtuluş, uyanış adı altında milyonlarca bütçe ayırarak devlet televizyonuna hayalde bile canlandırması zor olan uyduruk diziler yaptıranların, “Yokluktan, Yoksulluktan, Bitişten VAROLUŞ diye Cumhuriyet Dizileri” yaptırması gerekmez miydi?

Kapalı salonlarda değil, şehir meydanlarında, gururla halkın rahatça dinleyeceği Cumhuriyet panelleri yapmamız gerekmez miydi?

Hiçbir yerde hummalı Cumhuriyet kutlama çalışmalarına şahit olmamak üzülmemizi ve düşünmemizi gerekli kılıyor.

İdare Edenimiz başta olmak üzere birileri el birliği ile Cumhuriyet'in 100. yılını unutturma gayreti içerisindeler. Çünkü onlar biliyorlar ki onlara inanan vatandaş birey olmayı değil, kulluğu seviyor, onun için bu kadar rahatlar.

Bunu biliyoruz. Ancak ve ancak muhalefet belediyelerinde de bu faaliyetleri görememek üzüntümüzü katmerleştiriyor. Ankara’nın 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün TBMM’ye verdiği önergeyle başkent oluşunun da (13 Ekim) 100. Yılı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin bir faaliyetini de halen göremedik. Oysa Ankara’nın Başkent olması cilt cilt kitaplar yazacak kadar önemli ve kıymetli, ancak maalesef Ankara Büyükşehir Belediyesinin de konuyu ıskaladığına üzülerek, kahrolarak şahit oluyoruz.

Ankaray durağına Anıtkabir ismi eklemek de işi kurtarmıyor. Cumhuriyet sevdalısı Başkent Ankaralıların sizden beklentisi, bu kutlamayı ekim ayının tamamına yaymanızdı Mansur Bey! Tabii ki Büyükşehir’i haklı olarak eleştirirken, Başkentimizdeki 25 tane ilçe belediyesinin hiç ama hiçbirinde Başkent olma ve Cumhuriyet'imizin 100. yıl kutlaması konusunda tek ibare görememek de üzüntümüzü kat kat artırıyor. Yazık hem de çok yazık!

Bu ilçelerden bazılarının başkanları bir de büyükşehir adayı olma hevesindeler. Madem öyle bir hevesiniz vardı bunu iyi değerlendirebilirdiniz ama treni bilerek veya bilmeyerek kaçırdınız ilçe belediye başkanları bunu bilin!

Başkent'imizde şovdan öte, anlatımı zengin, vatandaşa bilinç aktaran, egemen yurttaş olmanın içeriğini iyi anlatan meydan kutlamaları görkemli ve şanına uygun olarak mutlaka yapılmalıydı, yapılmadı maalesef.

Cumhuriyet'imizin onuruna yakışan kutlamaları yapmamak Hükümet Edenlerimizi de yerel yöneticilerimizi de sınıfta hep birlikte eksi eksiyle bıraktı haberiniz olsun

Cumhuriyetin 100. Yıl Kutlamaları, bu yıl 1 Ocak 2023’ten itibaren başlanmalıydı ki yeni neslimiz 100. yıl önce neredeydik, şimdi nerede olduğumuzu görsel ve yazılı materyallerle iyice özümsemeliydiler.

Cumhuriyet rejiminin kulluktan birey olmaya, ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmaya çalışmasına harcanan alın teri olduğu, herkese en ince ayrıntılarıyla, görsel ağırlıklı olarak anlatılmalıydı.

Yarın, 29 Ekim günü laf ola beri gele uygulaması olarak formalite bir tören ve slayt gösterisi, havai fişek atarak, bir sanatçıya türkü söyleterek geçiştirilecek bunu biliyoruz. Ancak; Cumhuriyet'le sorunu olmayan CHP belediyeleri başta olmak üzere bütün muhalefet belediyeleri, Cumhuriyet düşmanlarına ders, Cumhuriyet sevdalılarına ve Cumhuriyet'imize güzellikler hediye etmeliydiler.

Bir daha ki 100. Yıla kim öle kim kala, belirttiğim gibi Cumhuriyet'in 100 yılını, kurumlar, okullar, üniversiteler, bilim insanları, Cumhuriyet sevdalıları unutturmamalı, unutmamalıyız.

Cumhuriyet olmasa kul, köle olurduk da kimin kulu veya kölesi olurduk bunu bilemiyoruz.

O nedenle Cumhuriyet fazilettir düsturunu kendimize şiar edinerek Cumhuriyet'i kuran, bize armağan eden Ulu Önderimiz Atatürk ve arkadaşlarına selam, saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz.

100.YILIN KUTLU OLSUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ. VAROL, YAŞA TÜRKİYE CUMHURİYETİ.

NİCE 100. YILLARA

UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ!

Cumhuriyet görkemli kutlamayı hak eden yüce bir rejimdir unutturamazsınız. Umudumuzu yitirmeden yaşa CUMHURİYET nidaları ile Cumhuriyet Sevdalısı, birey olmayı özümseyen bütün TÜRKİYE CUMHURİYETİ NÜFUS CÜZDANI TAŞIYAN (DÖVİZLE VATANDAŞ OLMUŞLAR HARİÇ) YERYÜZÜNDE YAŞAYAN BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZA MİLYONLARCA SELAM OLSUN. SELAM OLSUN.

100. YILIN KUTLU OLSUN ŞANLI TÜRKİYE CUMHURİYETİ’miz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.