Kültürün ve sanatın merkezi: Musiki Muallim Mektebi

Mahmut Erdemir

“İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü” etkinlikleri kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği, Mamak Belediyesi ve Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliği ile bir dizi etkinlik düzenlendi.

12 Mart 2022 tarihinde Musiki Muallim Mektebi salonunda gerçekleşen bu etkinlikle daha önce ilan edilen “İstiklal Marşı Yılı” tamamlanmış oldu.

Hatırlamak gerekirse; Türkiye Yazarlar Birliği’nin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığına yaptığı girişimler olumlu karşılanınca; TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve tüm partilerin imzasının yer aldığı önergeyle, 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edilmişti.

Doğrusu; TYB bu teklifi ilgili makamlara sunarken, yıl içinde yurt içinde ve yurt dışında yapılması gereken tüm faaliyetleri de bir takvim yılına yayarak hazırlıklarını tamamlamıştı.

Planlandığı üzere, İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında, “100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni”nin açılışı ve ilk oturumu 12 Mart 2021 tarihinde TBMM’de yapılmıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin himayelerinde Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin iştiraki ile İstiklâl Marşı’nın 100. yılında güçlü bir hatırlatma yapmayı hedefleyen bilgi şöleni beş gün sürmüş ve oldukça başarılı olmuştu.

Geçen yıl Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın öncülüğünde, TYB yönetim kurulu üyeleri, illerde şube başkanları ve temsilcilerinde katılımı ile hemen hemen tüm illerimizde güçlü faaliyetler düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler başta olmak üzere İstiklal marşı hassasiyeti taşıyan ve talepte bulunan her kurumla iş birliği yapıldı.

Şunu anladım ki; Türkiye'nin kültür, sanat ve medeniyet değerlerinin öne çıkarılması amacıyla ilan edilen anma ve kutlama yıllarının sahipleri olmazsa, etkinlikler beklenilen düzeyde olmuyor.

Elbette, “hiçbir şey de yapılmıyor” demiyorum. Kamu ve sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler zaman zaman tek başlarına ya da birlikte yerel düzeyde faaliyetler düzenliyorlar.

Ama Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile çerçevesi çizilen, hedefi gösterilen, bütçesinin nerden nasıl kullanacağı tarif edilen, akıllarda kalacak, farkındalık oluşturacak, meydanları dolduran kalabalıkların olduğu işler de yapılmıyor.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, göreve geldiği ilk günden itibaren belediyecilik hizmetlerinin yanında dil, edebiyat, görsel sanatlar, mimari, sinema, tiyatro, müzik ve tarih gibi pek çok alanı içinde barındıran değerlerin ihyası/ inşası ve gündemde tutulması amacıyla faaliyetler düzenlenmesine önem veriyor.

 “12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü” kutlama programı da bu anlayışla Türkiye Yazarlar Birliği ve Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkıları ile gerçekleşti.

12 Mart 2022 Cumartesi günü Musiki Muallim Mektebi salonunda Mamak Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi ile başlayan anma programında tam anlamıyla bir bilgi şöleni yaşandı.

“Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı ve eserleri” konulu kompozisyon yarışmasının birincisi eserini okudu. Daha sonra minik yavruların İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okumaları büyük alkış aldı.

Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı’nın da katıldığı programda bir de panel düzenlendi.

İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri ve İstiklal Marşımızın TBMM de kabul edilmesinin konu edildiği panelde Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Yazar-TYB eski Genel Başkanı Dr. Nazif Öztürk ve Şair-Eleştirmen Osman Özbahçe konuştu.

2021 yılı içinde yılmadan, yorulmadan her daveti kabul ederek hemen hemen her ilde konferanslar veren, yetişemedikleri yerde ise sosyal medya üzerinden konferanslar veren TYB Yönetimi bugün de Mamak’ta Âkif’in bilinmeyen birçok yönünü anlattılar.

Konukların pür dikkat dinledikleri paneli Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan yönetti.

Programın sonunda, TYB’nin 44 yıldır yaptığı gibi tüm katılımcılar, Mehmet Âkif'in bir dönem yaşadığı ve İstiklâl Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergâhı'nı ziyaret etti. Mamak Mehter Takımı'nın gösterisinden sonra da, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Selim Cerrah’ın okuduğu Kur’an tilavetinin sonunda hep birlikte dua edildi.

Bir ara, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci ile Musiki Muallim Mektebi’nde ayaküstü sohbetimiz oldu.

Başkan yardımcısına, bir kültür merkezine dönüşmüş olan Musiki Muallim Mektebi’nde ne tür faaliyetlerin yapıldığı sordum.

Düğmeci aynen şunları ifade etti, “Musiki Muallim Mektebi günümüzde de kültür ve sanatın merkezi olma yolunda devam ediyor. Birçok müzik enstrüman kursları, tiyatro, halk dansları kursları katılan bine yakın öğrenciye hizmet veriyor. Türk İslam Sanatları bölümüyle hat, ebru, tezhip, çini, minyatür gibi alanlarda uygulama ve teorik eğitimleri veriliyor.”

“Edebiyat, sanat, kültür konularında söyleşi, seminer, konferanslar düzenleniyor. Çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor. Tiyatro, konser, yıldönümü gibi birçok etkinlik Muhsin Ertuğrul sahnesinde yapılıyor.”

Düzenledikleri bir çok etkinliği kitap halinde getirdiklerini de ifade eden Düğmeci, “Tarihi bu mekânda vatandaşlarımızı kültürle, sanatla, edebiyatla, folklorla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Millî kimliğin oluşmasında birinci derecede etkili olan kültürel miras niteliğindeki bu değerlerin korunması, yaşatılması ve geliştirilerek yeni nesillere aktarılması için yapılan her etkinliği takdire şayan buluyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.