Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk devamlı kamuoyunu aydınlatmak amacıyla basın toplantıları düzenlemekte, bakanlık çalışmalarını daha fazla kitle ve gruplara aktarma gayesi ile sosyal medyada (twitter, instagram ) ve dijital platformlarda (EBA) aktif olarak yer almakta, öğrenci ve velileri süreç hakkında detaylı ve olabildiğince bilgilendirmektedir. Bu açıklamalar ve aydınlatmalar esnasında kendisine yöneltilen gözlemlediğim standart soru Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tarihinde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusu? Sayın bakanın açıklamalarından, paylaşımlarından çıkardığım sonuç ülkemizde salgının seyrine bağlı olarak sınav tarihi değişebilir, güncellenebilir. Fakat şu an için bir sınav tarihi değişikliği düşünülmediği anlaşılmakta. Sınav tarihine yakın MEB, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini dikkate alıp çalışmalarını bu görüşler ve öneriler doğrultusunda planlayacağı anlaşılıyor. MEB konuyu titizlik ile takip ediyor.
Salgın ile mücadele ettiğimiz bu günlerde YKS ve LGS ‘ye hazırlanan öğrencilerin heyecanı her geçen gün artmakta ve öğrenciler çalışmalarına tam gaz devam etmekteler. Öğrencilerin mesleki kariyerlerini belirleyen, yarınlarının inşasında bu kadar etkili ve birbiri devamı niteliğinde olan bu 2 önemli sınav öğrenci ve veli açısından büyük önem taşımakta. Bilindiği üzere YKS (TYT-AYT-YDT) salgın tedbirleri kapsamında 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenmişti. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin gireceği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) takviminde bir değişiklik yapılmamış ve sınav tarihi 7 Haziran 2020 olarak takvimde yerini almıştı. Salgının seyrine bağlı olarak şartlar değişmez ise sınav, yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum 11.30'da başlayacak.
Sınavın genel hususların bir değişiklik yapılmadı. Sınav daha önceden gerçekleştirildiği gibi sınıf ortamında ve yüz yüze gerçekleştirilecek. Sınav iki oturum olarak uygulanacak, çoktan seçmeli soru sorulacak ve iki oturumda aynı gün içinde yapılacaktır. Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanmasının ardından LGS tamamlanmış olacak. Birinci oturumu oluşturan sözel alanda, Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturum oluşturan sayısal alanda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular öğrencilere yöneltilecektir.
MEB, LGS’de ter dökecek öğrencilerin koronavirüs salgınından etkilenmemeleri amacıyla tüm 8. sınıf öğrencilerinin LGS ’ye otomatik olarak kaydını yaptı. MEB, bu çalışması ile öğrenci ve velilerin mağdur olmaması. Başvuru süresinde toplumsal sosyal izolasyonu sağlamak, yeterli teknolojik altyapısı olmayan kırsalda ikamet eden öğrencilerin ev dışına çıkması önlemek, başvuru sırasında okullarda oluşabilecek sosyal mesafe ihlalinin de önüne geçmiş oldu.
Kalın sağlıcakla…