Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Benim en büyük hayalim Ankaralıları zengin etmek” diye özetlediği hedefini gerçekleştirmek için; buna destek, Türkiye’ye örnek olacak pek çok projeye imza attı.
ABB Basın tarafından medyaya servis edilen, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı önceleyen desteklerle Başkentli üreticilerin yüzlerini güldürmeye devam ediyor” haberini okuyunca gıda enflasyonunun nedeni hatırladık; çiftçilerimizin ekonomi bilgisine hayran kaldık...
Önce projeden söz edeyim…
DOĞRUDAN ÜRETİCİLERE…
Geçen yıl 9.5 milyon sebze fidesi dağıtan ve bu yıl sayıyı 14 milyona çıkarmayı hedefleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, yüzde 75’i hibe yüzde 25’i çiftçi katkı payı olan sebze fidesi desteği dağıtımına başladı. Ayaş ve Güdül’de üretim yapan 236 çiftçiye 2 bin 564 adet domates, 2 bin 579 adet biber olmak üzere toplam 5 bin 143 adet sebze fidesi dağıtıldı.15 Mayıs’tan itibaren ise 25 ilçede 14 milyon 23 bin 800 adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirilecek. Gerçekten ‘teşekkürlük’ bir hizmet ve bu uygulama tüm belediyeler hatta ilgili bakanlıklar eliyle yurt geneline yaygınlaştırılmalı.
Neden mi?
BİR ÇİFTÇİMİZ ANLATSIN
Nedenini 25 senedir çiftçilik yapan Abdullah Demir anlatsın:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sebze fidesi desteğinden çok memnunum. Çünkü dışarıda alamadığımız ürünleri yarı fiyatıyla alıyorum. Daha önce de buğday, nohut ve mazot desteğinden faydalandım. Bu destekler olmasaydı ürünleri cebimizden alacaktık ve maliyetimiz yükselecekti.”
NE YAPILIRSA YAPILSIN…
Bu kısa açıklama, çiftçilerin piyasayı maniple eden simsarların eline düşerse sonucun ‘enflasyon’ olacağını açık seçik gösteriyor.
Mansur Yavaş’ın üreticilere sağladığı desteğin sonuçlarını görmek için Başkent Marketlere ve köylü pazarlarına göz atmak yeterli…
Çiftçiler ve genel olarak her alanda üretim yapan üreticiler desteklenmez ve üretim teşvik edilmezse ne yapılırsa yapılsın enflasyon düşmez.