Maymun çiçeği virüsü

Aysel Ayşe Aygün Özer

Merhaba sevgili okuyucular gün geçmiyor ki sorunsuz bir gün geçirelim. Galiba bu da artık mümkün değil. Tam biri yeni bitti derken bir diğeri başlıyor. Tıpkı bumerang gibi. Gidiyor tekrar geri geliyor bunlar dan bir tanesi de Covid tam bitti derken bir yenisi geldi.

Oda Maymun Çiçeği virüsü. Peki bu Maymun virüsü önceden de var mıydı? Belirtileri neler? Hangi ülkelerde var? Ve Covid kadar tehlikeli mi?

Birde bu virüsü Bill Gates nasıl oluyor da iki ay önceden olacağını söyleyebiliyordu? Kendi çapımda biraz araştırma yaptım sevgili okuyucularım. Ve edindiğim bilgileri buraya yazmak istedim.

Maymun çiçeği yeni bir virüs mü?

Yeni bir virüs değil. Maymun adını alması da 1958 yılına dayanıyor. O sırada maymunlardaki bir salgın sonrası keşfedildi. Ancak çoğunlukla maymunlardan insanlara geçmiyor. Daha küçük; sincaplar, fareler, sıçanlar gibi hayvanlardan insanlara geçişi daha sık görülüyor.

Virüsün özelliği, çiçek virüsüne benzemesi. Tabii çiçek virüsü artık dünyada yok. Aşılarla yok edildi. Ona bir miktar benziyor ama o onun kadar ölümcül veya tehlikeli değil. Aynı aileden geliyor. Genel olarak Orta ve Batı Afrika'da görülüyor. Başka virüslerde olduğu gibi çoğunlukla hayvandan insana geçişler oluyor.

Afrika'daki virüsün de iki tipi var. Bunlardan biri Orta Afrika'da Kongo civarında olanı. Bu biraz daha tehlikeli. Ölüm oranı yüzde 10'lar civarına çıkabiliyor.

Peki maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir?

Bir süre sonra vücutta zaten lezyonlar, döküntüler oluşuyor. İçi sıvı dolmaya başlıyor genelde. Biraz suçiçeğine de benzer ama çiçeğe daha çok benziyor. Lenf bezleri büyüyor. Bu önemli bir semptom. Virüs, o lezyonların içindeki sıvılardan da geçebilir .

Bu virüs hangi ülkelerde var?

Son açıklanan verilere göre, maymun çiçeği virüsüne, İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada, Belçika, ABD, Avustralya, Almanya ve İsrail'de rastlandığı açıklandı. Maymun çiçeği vakası Türkiye'de görülmedi. En azından şimdilik rahatız.

Peki maymun çiçeği virüsü covit19 kadar tehlikeli mi?

Maymun çiçeği bir DNA virüs. Bu yüzden Covid ya da grip virüsü kadar hızlı mutasyona uğramıyor. Erken araştırmalar, son vakalarda görülen maymun çiçeği virüsünün, 2018 ve 2019'da tespit edilen vakalarla benzerlik gösterdiği yönünde.

Emin olmak için hala çok erken ama şu an için yeni bir varyant ile karşı karşıya olduğumuza dair bir kanıt bulunmuyor.

Tropikal hastalıklar uzmanı Profesör Jimmy Whitworth "Toplumun genelinin, bu aşamada endişe edecek bir şeyi olduğunu düşünmüyorum. Ama son durum hakkında her şeyi bildiğimizi ve kontrol altına aldığımızı da söyleyemeyiz" diyor.

Covid'de olduğumuz durumda değiliz. Maymun çiçeği bilinen bir virüs ve elimizde bununla ilgili aşı ve tedavi var. Genellikle semptomlar hafif ancak genç yaştaki çocuklarda, hamilelerde ve zayıf bağışıklığı olan kişilerde tehlikeli olabiliyor.

Aynı zamanda Covid'den daha yavaş yayılıyor ve derideki lezyonlar da fark edilmesini ve vakaların tespitini kolaylaştırıyor. Bunlara karşın Dünya Sağlık Örgütü, yaz aylarındaki festivaller ve toplu birlikteliklerin, yayılmayı hızlandırabileceği uyarısını yapıyor.

Peki Bill Gates maymun çiçeği virüsü olmadan önce nasıl bir konuşma yapmıştı çiçek virüsünü nereden biliyordu?

Bill Gates 2015 yılında söylediği koronavirüs benzeri bir salgının yayılacağı teorisi doğru çıkan Gates'in son açıklaması dikkat çekti. Bill Gates, "Yeni bir salgın daha yaşayacağız" sözleriyle dünya gündeminde yer aldı. Gates'in bahsettiği yeni ölümcül virüsün çiçek virüsü olduğu iddia edildi.

CNBC'den Hadley Gamble'a konuşan Microsoft'un kurucu ortaklarından olan ve dünyanın en zengin isimlerinden biri olarak anılan Bill Gates, potansiyel yeni bir pandeminin muhtemelen koronavirüs ailesinden farklı bir patojenden kaynaklanacağını söyledi. Gates, "Bir salgın daha yaşayacağız. Bir dahaki sefere farklı bir patojen olacak" dedi. Dünyayı sarsan bu açıklama sonrası herkes yeni salgının nasıl bir virüsten kaynaklanabileceğini araştırmaya başladı.

Asıl ilginç olan Microsoft kurucu ortaklarından olan bir kişinin gelecek salgınları bilmesi ve yaptığı açıklamalardı.

BİLL GATES İKİ AY ÖNCE İSMİNİ PAYLAŞMIŞTI

Bazı uzmanlar Bil Gates'in sözünü ettiği ölümcül virüsün çiçek virüsü olduğunu iddia ediyor. Çünkü Bill Gates bundan iki ay önce verdiği bir özel röportajda bu hastalığın ismini açıklamıştı. Gates, yaptığı açıklamada dünyanın çiçek hastalığı ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Covidin ardından böylesi bir şeyi tesadüf mü bence değil. Bill Gates'in hisselerini devrettiği Gates Vakfı'nın son aylarda çiçek aşısı için ciddi yatırımlar yaptığına dikkat çekiliyor. çiçek hastalığı yıllar önce dünya üzerinde ciddi sorunlara yol açmış ve yapılan aşılama sonrası dünya üzerinden kaybolmuş bir hastalıktı. Bazı sağlık kuruluşlarının çocuklarda okul çağında yapılan ve kolda iz bırakan çiçek aşısına alternatif MRNA çiçek aşısı üretmeye başladıkları iddia ediliyor.

Çok değil Covid bile yoktu o zamanlar da Bill Gates şöyle bir konuşma yapmıştı. 2015’te katıldığı bir konferansta salgın hastalıklara karşı dikkat çeken Gates, o gün yaptığı uyarı ve gelecekte dünyayı bekleyen tehlikelere ilişkin konuştu. YouTube’da Veritasium isimli kanala konuk olan Gates, 2015’te yaptığı, “Önümüzdeki yıllarda 10 milyondan fazla insanı öldürecek şey bir savaş değil virüs olabilir. Füzeler değil ama mikroplar” sözlerine açıklık getirdi...

Bu sözleri ile şimdiki zamanımı kastediyordu ve bunu nereden bilebilirdi çıkan virüslerle kendisinin bir ilgisi var mıydı.

Bu konuşmalarına şöyle devam etti. Sunucu Derek Muller, “Bu uyarıda bulunduktan sonra dünyanın buna hazırlanmaması size nasıl hissettirdi” diye sorarken Gates’in yanıtı ise şöyle oldu, “Ben demiştim demek insana iyi hissettirmiyor. Daha ikna edici ya da inandırıcı olabilir miydim? Birçok solunum yolu hastalığı var zamanla bir tanesi öne çıkacak. Solunum yolu hastalıkları çok korkutucu. Çünkü enfekte olduğunuz halde farkında olmadan etrafta dolaşıyor, uçağa ya da otobüse binebiliyorsunuz. Ebola gibi hastalıklarda ise bunun aksine hastane yatağında oluyorsunuz” demişti.

Varın gerisini şimdi siz düşünün amaç ne yapılmak istenen ne kurmak istedikleri sistem ne? Saygılarımla…