Milletvekili adayları ve işsizlik rakamları

Orhan Kemal Erkılıç

Arşivin derinliklerine inmeye gerek yok: 6 Nisan 2023 Perşembe tarihli yazımın başlığı, “İşsizlik, çok yönlü bir sorun” idi.

Yazıda, “Bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri işsizliktir” demiştim ama bunu demenin bir önemi yok, çare gerek…

“İşsizliği masaya yatırmak gerektiğinde birçok konuyu da yanına uzatmak gerekiyor ki vurulan neşter derde deva olsun” diye bitirdiğim yazıdan muradım; işsizlik dendiği zaman akla ilk gelen ‘mesleksizlik’, yani eğitim sorunu ile ardından sıralanan istihdam, üretim, ihracat odaklı yatırımların yetersizliğini hatırlatmaktı.

İŞSİZLİK ORANI ARTTI!

Sözünü ettiğim yazının üzerinden dört gün geçmişti ki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni işsizlik rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye’de işsizlik oranı, şubatta bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 10 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 514 bin kişi olarak hesaplandı.

“Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranları”nı filan geçelim; sözün özü; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, şubatta bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 514 bin kişi oldu.

KONUYA İLİŞKİN SEÇİM MESAJI

Kısa süre sonra bir seçim var. Ülkesini seven her siyasetçinin çözümü gereken sorunlar listesinde ilk üç sıraya yazması gereken konulardan biri işsizlik olmalı.

Bunu eğitim, yatırım, üretim gibi birbirine bağlı silsile içinde düşünmek ve kalıcı çözümler bulmak gerekiyor.

Amerika’yı yeniden keşfedin demiyoruz, dünyada sayısız örneği olun gerçekleri ülkemizde geçerli kılın yeter.

Eğitim sistemi, diploma veren yapı olmaktan çıkarılıp kendi kendine yeten, dünyanın neresine giderse gitsin mesleğinden ekmek yiyebilen insan tipi yetiştirsin.

Gençler okurken (özellikle uygulamalı mesleklerde) eğitim aldığı alan ile ilgili bir yerde çalışsın ki mezun olunca ortada kalmasın…

Yatırım yapan iş insanları da bir sektöre yatırım yaparken kalifiye / nitelikli eleman bulamam sorunu yaşamasın.

Ne dersiniz siyasiler, çok da zor görünmüyor değil mi?

Tersi daha zor ve biz onu yapıyoruz!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.